fbpx

Lijvig programma rond Srefidensi met inachtneming Covid-19

GFC NIEUWS- Tijdens en rond de viering van 45 jaar Staatkundige Onafhankelijkheid wordt er een lijvig programma afgewerkt. Dit zal geheel met inachtneming van de geldende Covid-19-protocollen geschieden.
Minister Albert Ramdin van Buitenlandse Zaken, International Business en Internationale Samenwerking (BIBIS) zegt op 20 november tijdens de regeringspersconferentie dat niet de onafhankelijkheidsviering maar ook de komende Kerst- en Nieuwjaarsperiode veel mensen op de been brengen. “We moeten ervoor zorgen dat we alert blijven”, aldus de bewindsman die aangeeft dat het luchtverkeer momenteel op gecontroleerde wijze wordt opengesteld. “Dat maakt ook dat we voorzichtig moeten zijn.”
De activiteiten in het kader van de onafhankelijkheidsviering beginnen in feite al met de beëdiging van twee dignitarissen tot granman. Het betreffen traditionele activiteiten, die echter goed samenvallen met de onafhankelijkheidsviering.
Op 21 november vindt met inachtneming van Covid-19 op twee momenten de decoratie plaats van Surinamers die in het kader van de Onafhankelijkheid in 1975 en daarna een belangrijke rol hebben gespeeld in de ontwikkeling van het land.
De eerste gasten voor de viering van 45 jaar Staatkundige Onafhankelijkheid arriveren vrijdagavond al, te weten de honorair consul van Israël en de beoogde ambassadeur van Thailand in Suriname. Op 22 november vindt er een nationale gebiedsdienst plaats, eveneens op verschillende locaties. Op dezelfde dag zal de ambassadeur van Thailand op het presidentieel Paleis zijn geloofsbrieven aanbieden aan president Chandrikapersad Santokhi. Mogelijk zal ook de ambassadeur van Egypte, die geaccrediteerd is in Brazilië, aanwezig zijn.
Op 23 en 24 november arriveren respectievelijk de Guyanese en Frans-Guyanese delegaties in Suriname. De Guyanese delegatie bestaat uit president Irfaan Ali, zijn echtgenote, drie ministers enkele media en veiligheidspersoneel. Bij Frans-Guyana gaat het om de voorzitter van het parlement en de prefect van Frans-Guyana.
Op dinsdag vindt er een bilaterale ontmoeting plaats tussen het Surinaamse en het Guyanese staatshoofd. De agenda van deze ontmoeting is eerder dit jaar vastgesteld tijdens het bezoek van president Santokhi aan zijn Guyanese ambtgenoot.
In de marge van het bilateraal overleg zal er een tweetal overeenkomsten worden getekend. Volgens minister Ramdin Memorandums of Understanding om de relatie tussen de twee landen formeel te bevestigen in de nieuwe structuur. President Irfaan Ali brengt dinsdagmiddag een bezoek aan Staatsolie.
Minister Ramdin heeft eveneens dinsdag een ontmoeting met de Canadese ambassadeur die in Guyana geaccrediteerd is. De verwachting is dat op die dag ook de ambassadeur van Ghana als vertegenwoordiger van de Ghanese president arriveert evenals de ministers van Buitenlandse Zaken van de Federatieve Republiek Brazilië en het Koninkrijk der Nederlanden. De BIBIS-minister zal met beide bewindslieden een bilaterale ontmoeting hebben en mogelijk met de Braziliaanse functionaris enkele overeenkomsten tekenen.
In aanloop naar 25 november biedt president Santokhi de buitenlandse gasten en genodigden in klein gezelschap een diner aan. De gasten worden de volgende dag op het paleis verwelkomd door het Surinaamse staatshoofd en vicepresident Ronnie Brunswijk.
Op het Onafhankelijkheidsplein wordt dan een buitengewone openbare vergadering van het parlement gehouden, waarbij de Guyanese president en president Santokhi felicitatieboodschappen zullen uitspreken. De overige gasten doen dat tijdens het diner op 24 november. De ministers van Brazilië en Nederland keren dezelfde dag terug, terwijl president Irfaan Ali de volgende dag vertrekt.

BEKIJK OOK
Regering in gesprek met vakbonden ziekenhuizen