Lijken coronadoden stapelen zich op, begrafeniskosten enorm hoog

GFC NIEUWSREDACTIE- De kosten om coronadoden te begraven zijn enorm hoog en zijn velen niet in staat om het bedrag binnen korte tijd bij elkaar te krijgen.

Hierdoor stapelen lijken zich op in het mortuarium van het Regionaal Ziekenhuis Wanica en zijn recent twee extra koelcellen geplaatst op het terrein.

De uitvaartkosten van een Covid-lichaam dat wordt gecremeerd in het crematorium bedragen SRD 14.700. Een begrafenis van een Covid-lichaam in een kelder in Paramaribo kost SRD 30.450. De kosten voor een kelder alleen is SRD 20.000.

Een niet Covid-lichaam dat in een kelder wordt begraven in Paramaribo kost SRD 27.431. Het verschil is SRD 3.000 tot SRD 5.000 omdat er extra voorzieningen getroffen worden bij een Covid-dode.

Er is besloten om maatregelen te treffen om de kosten wat omlaag te brengen.

BEKIJK OOK MEER GFC NIEUWS: AstraZeneca geeft slechts 60 procent bescherming tegen gevreesde Delta- variant

De extra kosten zijn het beglazen van de kist, bodybags, huur vijf dagen koelcel vanwege protocol, de huur van de bewassingsruimte, transport van het lichaam indien de persoon niet in het Regionaal Ziekenhuis Wanica is overleden, waar het Covid-mortuarium is.

De kosten van een begraafplaats variëren tussen SRD 17.500 en SRD 20.000. De uitvaartkosten voor een niet Covid-lichaam zijn SRD 25.200 en een Covid-lichaam SRD 30.850.

Het ministerie van Volksgezondheid heeft aan de patholoog-anatoom gevraagd om het protocol van de uitvaart te herzien.

Er is nu meer inzicht in de veiligheid van het lichaam na het overlijden op besmettelijkheid. Het lichaam kan na 72 uur na het overlijden worden vrijgegeven in plaats van 5 dagen.

Verder heeft de regering besloten maximaal SRD 10.000 bij te dragen in de uitvaartkosten van personen die aan Covid-19 zijn overleden. Ook de bijdrage aan reguliere uitvaarten is opgetrokken van SRD 2.000 naar maximaal SRD 5.000.

Indien er meerdere Covid-doden in een gezin zijn, zal het bedrag worden vermenigvuldigd. Als in een gezin beide ouders of verzorgers overlijden door Covid-19 en de overige gezinsleden minderjarig zijn of niet kunnen betalen, zal de gehele uitvaart voor rekening van de overheid komen.

De Raad van Ministers heeft deze besluiten goedgekeurd en ze gaan per 1 juli in.

BEKIJK MEER GFC NIEUWS: KLIK HIER

Overige berichten