fbpx

Lightfrisdrank en overgewicht

Canadese onderzoekers zetten in een nieuwe overzichtsstudie met meta-analyse de meest recente onderzoeken over het effect van zoetstoffen op onze gezondheid op een rijtje. Daarvoor baseerden ze zich op zeven klinische studies (1.003 deelnemers) enerzijds en op dertig opvolgonderzoeken (405.907 deelnemers) anderzijds.

Uit de klinische studies blijkt dat zoetstoffen tot een kleine, maar niet significante daling leiden van het lichaamsgewicht. De opvolgonderzoeken tonen daarentegen een ander resultaat. Daaruit blijkt dat er een positief verband bestaat tussen het gebruik van zoetstoffen (onder de vorm van lightfrisdranken) en het lichaamsgewicht. Hoe meer lightfrisdranken, hoe groter de kans op overgewicht. Daarnaast bleek het gebruik van lightfrisdrank ook de kans op een te hoge bloeddruk, suikerziekte en hart- en vaatziekten te verhogen.

OOK INTERESSANT
Matcha-theepoeder heelt depressie: nieuw onderzoek naar hoe het de stemming en mentale prestaties verbetert

Of het gebruik van lightfrisdranken overgewicht veroorzaakt, kan deze studie dus niet aantonen. Wel is duidelijk dat het gebruik van zoetstoffen in frisdranken in plaats van suiker niet volstaat als maatregel om overgewicht en welvaartsziekten te voorkomen of behandelen.