Lifestyle-expert wil psychologische hulpverlening voor jaloerse Surinaamse mannen

relatie ruzie gevecht

In steeds meer relaties worden vrouwen in zowel Suriname als Nederland geconfronteerd met verstikkend gedrag van hun partner.

Het begint vaak subtiel met kleine restricties, maar groeit uit tot een situatie waarin vrouwen nauwelijks nog bewegingsvrijheid hebben.

Achter deze controle schuilt niet zelden een diepe jaloezie die schadelijke vormen aanneemt en een grote impact heeft op het welzijn van vrouwen.

Volgens lifestyledeskundige Patricia Wong is het hoog tijd dat Suriname werk maakt van gerichte psychologische ondersteuning voor mannen die moeite hebben om hun jaloerse gevoelens te beheersen.

“De situatie is volledig uit de hand aan het lopen,” stelt zij.

Vrouwen in serieuze relaties krijgen volgens haar steeds vaker te maken met partners die allerlei onredelijke beperkingen opleggen.

In sommige gevallen leidt dit zelfs tot geestelijke of lichamelijke bejegening die schadelijk is voor hun gezondheid en zelfvertrouwen.

Wong wijst erop dat dit probleem zich niet alleen voordoet in Suriname, maar ook onder Surinaamse mannen in Nederland.

Ze noemt een schrijnend voorbeeld van een vrouw die van haar partner niet meer mag afrekenen bij een mannelijke kassier in een bekende supermarkt in Paramaribo.

Alleen vrouwelijke medewerkers zijn volgens hem ‘veilig’. De deskundige noemt dat “een verontrustende grensoverschrijding.”

Ze pleit ervoor dat het Internationaal VrouwenCollectief (KIVC) een rol gaat spelen bij het aanbieden van hulp.

“Een onafhankelijke psycholoog, beschikbaar voor zowel mannen als hun partners, zou een waardevolle stap zijn,” zegt ze.

Wong hoopt dat zo’n initiatief het begin kan zijn van meer balans en gezonde relaties binnen de Surinaamse gemeenschap.

Foto ter illustratie.