fbpx

Liegen tegen volksvertegenwoordiging ‘normaalste zaak van de wereld’

Liegen tegen het volk is zo Brits als afternoon tea, schrijft de Britse historicus en politiek analist Mark Curtis in Middle East Eye.

Curtis begint zijn analyse met de vaststelling dat “De oorlog in Irak … het Britse publiek woedend en gevoelig [maakte] voor politieke misleiding,” en eindigt met de conclusie dat ministers die het publiek misleiden “verre van een aberratie [is] en net zo Brits als afternoon tea.”

Hoewel vrij recent twee ministers bedankten omdat zij tegen het parlement hadden gelogen, vindt Curtis het wonderlijk dat veel ministers nog steeds op hun post zijn terwijl zij het parlement “consequent misleiden” over het Britse beleid in het Midden-Oosten.

Geheimzinnig

Dat roept de vraag op of Groot-Brittannië nog wel een democratie is, of als het koninkrijk in werkelijkheid een geheimzinnige, autoritaire staat is.

BEKIJK OOK  Surinam Airways gaat partnerschap aan met Blue Ribbon Bags

Curtis noemt een reeks opzettelijke leugens waarmee bewindslieden de volksvertegenwoordiging voor de gek hielden.

Zo worden de Britten al jaren voor de gek gehouden over de oorlogen die hun land voert in landen als Syrië en Jemen.

Toestemming achteraf

Toen bijvoorbeeld defensieminister Earl Howe tegen het parlement zei dat hij hun toestemming zou vragen vóór Groot-Brittannië zou beginnen met luchtaanvallen op Syrië, waren die aanvallen al lang aan de gang.

De mededeling aan het parlement dat Syrië gebombardeerd moest worden als straf voor het gebruik van chemische wapens, omdat er geen andere opties meer open stonden, was een regelrechte leugen.

Ook de wapenleveranties aan Israël zijn in strijd met het Britse beleid, dat export van wapens verbiedt wanneer die gebruikt zullen worden tegen de eigen bevolking.