fbpx
Facebook Pagelike Widget

Lezing tourette syndroom moet duidelijkheid geven over aanpak

De Suriname America Alumni Association (SAAA) en de American Corner organiseren een presentatie “Succeeding Despite Life’s Challenges”.

Tijdens deze presentatie zullen de psycholoog Harry Mungra uit Suriname en de schrijver, jeugdpastor en motivational speaker Stephen McCall uit USA inzicht geven in het Tourette Syndroom.

Oogknipperen, keelschrapen, rare geluiden , ongewilde bewegingen, dwangmatig, rusteloos, tics?

Mensen die dit hebben, vinden we vaak irritant omdat we denken dat ze het expres doen. Wanneer we erachter komen dat ze het syndroom van Gilles de la Tourette hebben dan begrijpen we dat ze er niks aan kunnen doen. Maar wat is dit tourette syndroom dan?

Gilles de la Tourette, ook wel Tourette syndroom genoemd, is een zenuwstelsel (neurologische) aandoening die begint in de kindertijd. Het gaat om ongewone herhalende bewegingen of ongewenste geluiden die niet kunnen worden gecontroleerd. Vaak hoor je mensen zeggen ,, deze heeft een tic”. Het kan gaan om bijvoorbeeld het knipperen met de ogen, optrekken van de schouders of schudden met het hoofd(tics).Deze zijn symptomen van het Tourette syndroom.

De bewegingstics kunnen elk lichaamsdeel treffen en de geluidstics kunnen variëren van keelschrapen en snuiven tot het ongewild luidkeels roepen van woorden en zinnen.

Tics kunnen de kwaliteit van het leven ernstig beïnvloeden. Straf, pesterijen en leerproblemen tijdens de schooljaren, sociale isolatie en depressie wanneer men volwassen is, kunnen het gevolg zijn.

Op scholen worden jongeren hiervoor gepest met als gevolg drop-out situaties. Onbegrip kan zware psychische schade toebrengen. Dit veroorzaakt vaak meer leed dan de Tourette zelf.

Stephen McCall vertelt zijn levensverhaal hoe hij Tics heeft kunnen overwinnen en nu een succesvolle carrière heeft. Hij is een motivational speaker die de wereld rondtrekt en mensen , in het bijzonder, jongeren inspireert om ongeacht welke obstacle ze ook in het leven mogen hebben, dat ze die kunnen overwinnen en worden als een adelaar stijgende hoog boven de rest.

Een bijzonderheid is dat Stephen McCall Surinaams praat. De presentatie is voor jongeren en volwassen. Mensen uit onderwijs, ouders, psychologen, organisaties die met jongeren werken.

De presentatie wordt gehouden op dinsdag 14 april en begint om 19:00 uur. De locatie is het Cultureel Centrum Suriname.

Meer nieuws

Surinaamse kunst in de VS

GFC NIEUWS- Van 7 Surinaamse kunstenaars, verbonden aan Readytex Art Gallery, is werk opgenomen in een groepsexpositie in de VS: Cultural Encounters: Art of Asian…

Adhin wordt vandaag gehoord door hoorcommissie DNA

GFC NIEUWS- Parlementariër Ashwin Adhin wordt vandaag door een ingesteld hoorcommissie van De Nationale Assemblee (DNA) gehoord over zijn betrokkenheid bij vernietiging van media-apparatuur van…

Amoksi: Uitspraken Bouterse vrij ernstig

GFC NIEUWS- De uitspraken gedaan door ex-legerleider tevens ex-president Desi Bouterse tijdens een NDP-meeting in Ocer om de macht over te nemen middels wapens zijn…

7 nieuwe coronagevallen erbij

GFC NIEUWS- Dinsdag testten 7 personen positief op Covid-19. Paramaribo noteert 6 nieuwe besmettingen en Wanica 1.

BOG houdt drive- thru-uitreiking

GFC NIEUWS- Ter afsluiting van de training Basis Psychosociale Vaardigheden voor COVID-19 hulpverleners heeft er een drive-thru uitreiking plaatsgevonden.