Lezing ‘Pijnloze Bevalling’ bij viering Dag der Verloskundigen ’s Lands Hospitaal

In ‘s Lands Hospitaal werd vrijdag aandacht besteed aan de Dag der Verloskundigen die internationaal op 5 mei wordt gevierd.

In dat kader is er een lezing gehouden door Preveen Banwarie met als titel ‘Pijnloze Bevalling’. Hij behandelde daarbij de verschillende vormen van ‘pijnstillers’ die ertoe bijdragen dat de in blijde verwachting verkerende vrouw zonder pijn spontaan bevalt.

Bij de viering van deze dag een jaar terug, introduceerde ‘s Lands Hospitaal de allernieuwste dienstverlening namelijk de waterbadbevalling. Bij deze bevalling kiest het paar ervoor om in water te bevallen. Volgens ervaring van vrouwen die eerder voor deze optie kozen, wordt er minder pijn ervaren.

Verloskundige Amien Daparoe, voorzitter van de Vereniging van Verloskundigen in Suriname, feliciteerde zijn collega’s met deze dag en benadrukte het gegeven dat ’s Lands Hospitaal bekend staat om de goede naam als het gaat om bevallingen. Per jaar noteert dit ziekenhuis, Surinames oudste hospitaal met haar 340 jaar, meer dan 3000 bevallingen.

Aan het woord kwam ook verpleegkundig-directeur, Suze Holband, die de cliënten van de afdeling Moeder en Kindzorg opriep om hun wensen en verlangens te delen, zodat het ‘product’ dat het ziekenhuis levert beter wordt.

Algemeen-directeur Dayansankar Mathoera liet er geen twijfel over bestaan dat elke zwangere vrouw, ongeacht haar beurs, niet moet schromen om ‘s Lands Hospitaal aan te doen voor hulp, consultatie en bevalling. ‘Niemand wordt weggestuurd’, verzekerde hij. Als een medewerker dat doet, moet de patiënt zich tot de directie wenden’, voegde hij eraan toe.

Gehoopt wordt dat met de nieuwe ervaring om pijnloos te bevallen, meer zwangeren het ‘s Lands Hospitaal zullen kiezen om hun kind ter wereld te brengen. Er wordt uitgekeken naar het record van 5000 bevalling per jaar.

De nieuwe en jonge verloskundige zuster Rowena Mijnals werd gehuldigd voor haar bijzondere toewijding aan het beroep. De dag werd feestelijk afgesloten met een optreden van de muziekformatie van het Nationaal Leger.

Overige berichten