fbpx

Lezen voor plezier versterkt geheugen bij oudere volwassenen

GFC NIEUWSREDACTIE- Een team van onderzoekers van het Beckman Institute for Advanced Science and Technology heeft nog een andere reden ontdekt om van lezen te houden: het kan helpen geheugenvaardigheden te behouden naarmate mensen – en hun hersenen – ouder worden.

Hun werk is gepresenteerd in Frontiers in Psychology.

“Vrijetijdslezen, het soort dat je echt naar binnen zuigt, is goed voor je, en het helpt de mentale vermogens op te bouwen waarvan lezen afhangt,” zei Beckman-onderzoeker Liz Stine-Morrow, die ook de directeur is van het Adult Learning Lab, een faculteitslid in de afdeling Onderwijspsychologie en de senior onderzoeker van de studie.

Een van deze mentale vermogens is episodisch geheugen, of geheugen voor gebeurtenissen, waardoor we ons kunnen herinneren wat er in eerdere hoofdstukken van een boek is gebeurd en het lopende verhaal kunnen begrijpen.

BEKIJK OOK
26- jarige man heeft spijt dat hij blufte over crimineel verleden

Een ander vermogen is het werkgeheugen, het vermogen om dingen in onze geest vast te houden terwijl we ons bezighouden met andere mentale processen.

Werkgeheugen helpt ons bij het bijhouden van dingen die in recente alinea’s zijn gebeurd terwijl we verder lezen.

Zowel het episodische geheugen als het werkgeheugen hebben de neiging om af te nemen naarmate we ouder worden, maar gewone lezers oefenen deze vaardigheden routinematig in verschillende contexten.