fbpx

Leverziekte gekoppeld aan 38% hoger risico op dementie

GFC GEZONDHEIDSREDACTIE- Volgens nieuw onderzoek dat onlangs is gepubliceerd in Neurology, het medische tijdschrift van de American Academy of Neurology, kunnen degenen met niet-alcoholische leververvetting, een opeenhoping van vetcellen in de lever, een groter risico op dementie hebben.

Onderzoekers ontdekten ook dat het risico op dementie verhoogd kan zijn bij mensen met dit type leverziekte die ook hartaandoeningen hebben of die een beroerte hebben gehad.

Tot 25% van de mensen wereldwijd lijdt aan niet-alcoholische leververvetting, de meest voorkomende chronische leverziekte. Omdat het vaak geen symptomen heeft, zijn veel mensen zich er niet van bewust dat ze het hebben.

Vermoeidheid en pijn of ongemak in de rechter bovenbuik zijn enkele van de symptomen die individuen kunnen ervaren.

BEKIJK OOK
Vader van meisje (17) dat op vrouwen valt legt haar uitgaansverbod op en voert brainwash gesprekken

Hoewel overmatig alcoholgebruik kan leiden tot leververvetting, kunnen obesitas en bijbehorende aandoeningen zoals hoge bloeddruk of diabetes type 2 ook de oorzaak zijn van niet-alcoholische leververvetting.

Niet-alcoholische leververvetting kan ook leverschade of ontsteking veroorzaken bij een klein deel van de patiënten.

“Onze studie toont aan dat niet-alcoholische leververvetting geassocieerd is met de ontwikkeling van dementie, die voornamelijk kan worden aangedreven door vasculaire schade in de hersenen,” zeggen de onderzoekers.

“Deze resultaten benadrukken de mogelijkheid dat gerichte behandeling van deze vorm van leverziekte en gelijktijdig optredende hart- en vaatziekten het risico op dementie kan verminderen.”