fbpx

Levenslang voor tiener die verkrachter doodde, maand cel voor moordende jaloerse echtgenote: Amerikaans rechtssysteem blijft verbazen

Cyntoia Brown was 16 toen zij als seksslavin werd gevangengehouden en gedwongen werd haar lichaam te verkopen. Haar 24-jarige pooier, een man die haar verkrachtte en bekend staat als “De Keelsnijder”, stuurde haar mee met een 43-jarige man voor seks. Brown voelde zich bedreigd door de man en schoot hem dood. Zij kreeg, als minderjarige, een levenslange celstraf.

Het Hooggerechtshof van Tennessee bepaalde vorige week dat Brown minstens 51 jaren van haar straf moet uitzitten, vóór er eventueel sprake kan zijn van vervroegde vrijlating.

Brown was weggelopen bij haar adoptieouders. Zij werd in huis genomen door een jonge gangster met de bijnaam “Kut Throat” omdat hij er prat op ging dat hij graag mensen de keel doorsneed.

Pooier

Kut Throat stuurde haar er op uit om geld te verdienen als straatprostituee. Op de dag dat zij Johnny Allen zou ontmoeten, had de pooier haar in elkaar geslagen en geëist dat zij met geld thuiskwam.

Allen intimideerde haar, vertelde zij in 2004 aan de rechtbank. Hij liet haar ook zien dat hij bewapend was en zei dat hij nog meer wapens in huis had.

Terwijl de twee aan het bekvechten waren, leek Allen te reiken naar een voorwerp onder het bed in zijn slaapkamer. Brown dacht dat hij een wapen pakte om haar neer te schieten; zij greep daarom haar eigen pistool, dat zij in haar handtas bewaarde, en schoot hem neer.

Vervolgens greep zij geld uit zijn portemonnee, pakte twee van zijn pistolen en ging er daarmee vandoor. Vanwege die handelingen stelt de vervolging zich op het standpunt dat zij met Brown was meegegaan met het doel hem te beroven.

BEKIJK OOK  Man die beweert boze geesten in zich te hebben door politie Coronie ingesloten

Levenslang

In 2012 en opnieuw in 2016 oordeelde het Amerikaanse Hooggerechtshof dat levenslang zonder kans op voorwaardelijke vrijlating voor minderjarigen – of personen die nog geen achttien waren toen zij hun misdaad pleegden – ongrondwettelijk is.

Maar Tennessee maakt geen onderscheid in de regel dat voorwaardelijke vrijlating pas mogelijk is na 51 jaar te hebben uitgezeten voor iedereen die tot levenslang in de gevangenis is veroordeeld.

De zaak van de zwarte Cyntoia Brown staat in schril contrast met de 13 maanden die de witte seriekinderverkrachter Jeffrey Epstein kreeg. Of, nog schrijnender, met het geval van de witte Keeva Delaney.

De 23-jarige Delaney bekende schuld aan de moord op haar man Aaron, die zij verdacht van overspel. Zij werd veroordeeld tot 10 jaren gevangenisstraf. Daarvan hoeft zij 10 jaren lang slechts één maand per jaar in de cel door te brengen.

“Elke 1e juni kom je naar het detentiecentrum van Washington County en zit je een maand. Je hebt zijn leven genomen op 6 juni 2016, dus elke juni voor de komende 10 jaar zul je voor straf een maand in de gevangenis doorbrengen”, oordeelde de rechter in haar geval.

Foto: Me Facing Life