Levens van onze kinderen en leerkrachten belangrijker dan les geven, bescherming tegen nieuw virusstam hoogste prioriteit

GFC NIEUWSREDACTIE- Het beschermen van onze kinderen en ook de leerkrachten tegen besmettingen met het potentieel dodelijk coronavirus moet momenteel de belangrijkste prioriteit genieten bij de regering Santokhi- Brunswijk.

Er moet nu er sprake is van een besmettelijkere virusstam die over de wereld rondwaart, geen enkel onnodig risico genomen worden door de overheid. Indien er kinderen of onderwijzers komen te overlijden zal de staat die verantwoordelijkheid op zich moeten nemen.

De scholen moeten om die redenen voorlopig gesloten blijven tot er meer duidelijkheid is.

Dat laat het Kritische Surinaamse VrouwenCollectief (KSVC) zaterdag aan GFC Nieuws weten.

“Er is nu een totaal gewijzigde situatie waarbij er een kans is dat kinderen anderen kunnen besmetten en zelf ook ziek kunnen worden. En geen enkele deskundige kan nu de zekerheid geven of het gemuteerde virus wel of niet in Suriname rondwaart”, stelt het KSVC.

Het VrouwenCollectief is verder van oordeel dat de grenzen van ons land zo lek zijn als een zeef en de kans dat de nieuwe virusstam Suriname binnenkomt reëel is.

“Als het gemuteerde virus niet via onze luchthaven het land binnen komt kan dat nog altijd via de andere grenzen. Wij weten ook dat een heleboel Surinaamse prostituees de laatste maanden zeer frequent naar het binnenland gaan om vooral Brazilianen hun seksdiensten te leveren”.

“Vervolgens komen ze naar de hoofdstad en zijn zo in staat het virus te verspreiden”, aldus het VrouwenCollectief.

Researchers hebben deze week gewaarschuwd dat kinderen een rol kunnen spelen bij het besmetten met de nieuwe virusstam en zelf ook ziek kunnen worden.

Het Nederlandse Outbreak Management Team heeft daarom geadviseerd om ook kinderen jonger dan 12 jaar te testen indien ze COVID- gerelateerde klachten hebben. Ook de basisscholen in het land, evenals in een aantal andere landen, zijn voorlopig gesloten.

Overige berichten