fbpx

Leven van peuter gered na verwijdering oogtumor die haar binnen een week kon doden

GFC NIEUWS- Een opgeluchte moeder heeft het leven van haar dochter te danken aan een Vision Express optometrist die tijdens een controle vreemde vlekken in haar oog ontdekte en het kindje verwees naar het ziekenhuis.

Karen Lee-Johnston bracht haar tweejarige dochter naar de opticien toen ze een verwijde pupil in haar rechteroog zag. Het kindje braakte, dronk veel en vroeg om te kruipen vanwege een slecht evenwicht.

Optometrist Aaron Spears ontdekte dat Erika symptomen had van een craniopharyngioma tumor, een tumor die bestaat uit cellen die een rol speelden bij de aanleg van de hypofyse.

Na de aanleg van de hypofyse hadden alle overtollige cellen eigenlijk moeten verdwijnen. Maar dat is niet gebeurd, ze zijn blijven bestaan. De cellen zijn niet kwaadaardig (dat wil zeggen dat ze niet kunnen uitzaaien). De tumor verspreidt zich dus niet door het lichaam. Maar omdat een craniofaryngeoom op een vervelende plek groeit en ernstige klachten kan veroorzaken, is een behandeling wel nodig.

BEKIJK OOK
Landelijk veiligheidscontroles opgevoerd

In het kinderziekenhuis werd bevestigd dat Erika craniopharyngioma had. Ze kon niet meer zien met haar rechteroog en zou met spoed geopereerd moeten worden om haar linkeroog te redden.

De moeder van drie kinderen, wiens echtgenoot in 2017 overleed, zegt: “Gelukkig, na de operatie kon ze weer zien in beide ogen – het is een wonder.”