Leven na de dood niet onwaarschijnlijk, volgens wetenschappelijk onderzoek

meisje trap hemel

GFC LIFESTYLEREDACTIE- Wetenschappers onderzoeken de mogelijkheid dat het bewustzijn kan voortduren zelfs wanneer de hersenen niet meer functioneren- een fenomeen dat zou kunnen optreden tijdens een bijna-doodervaring (BDE) na een hartstilstand.

“Het bewustzijn is het grootste mysterie voor ons, en wat maakt ons wie we zijn. De relatie tussen bewustzijn en de hersenen is complex en we kunnen ze niet altijd van elkaar scheiden,” aldus Dr. Sam Parnia, een intensivist die de bewustzijnsfunctie tijdens een hartstilstand bestudeert.

Dr. Sam Parnia is een erkende intensive care arts en toonaangevend onderzoeker op het gebied van reanimatie, hartstilstand en bijna-doodervaringen.

Hij staat bekend om zijn uitgebreide studie naar menselijk bewustzijn en hersenfunctie tijdens kritieke ziekte, met speciale aandacht voor momenten van klinische dood en daaropvolgende reanimatie.

Hij is de auteur van diverse wetenschappelijke publicaties en boeken.

Veel mensen die een hartstilstand overleven, hebben hem ervaringen gemeld van bewustzijn en gedetailleerde herinneringen aan gebeurtenissen die zich voordeden terwijl ze technisch gezien dood waren.

OOK INTERESSANT
Het aanpakken van het escalerende huiselijk geweld in Suriname

Deze ervaringen doen de vraag rijzen of het bewustzijn kan voortbestaan zelfs wanneer de hersenfunctie is gestopt.

Hoewel deze bevindingen nog niet definitief zijn en verder onderzoek vereisen, hebben ze belangrijke implicaties voor onze begrip van het bewustzijn.

Als het bewustzijn inderdaad kan functioneren onafhankelijk van de hersenactiviteit, zou dit onze huidige paradigma’s over de relatie tussen het bewustzijn en de hersenen kunnen veranderen.

Dr. Parnia sluit niet uit dat het brein werkt als een soort antenne die het bewustzijn opvangt. Het menselijk bewustzijn zou dus buiten het lichaam actief zijn en voortgaan na de fysieke dood, vergelijkbaar met de visie van Plato, de oude Griekse filosoof.

Plato had een weloverwogen visie op leven na de dood. Hij geloofde in de onsterfelijkheid van de ziel en beschreef het lichaam als de gevangenis van de ziel. In zijn dialoog “Phaedo” stelt hij dat de ziel, na de dood van het lichaam, verder leeft in een ’transcendente’ wereld.

OOK INTERESSANT
Tieners ontvangen tot 5000 notificaties per dag en besteden uren aan TikTok