fbpx

Leuke dierenvideo’s bekijken kan hersenkracht stimuleren

GFC NIEUWS-Volgens neurologische studies hebben onze hersenen de potentie om zich te ontwikkelen ongeacht hoe oud we zijn.

Onderstaande tips kunnen helpen:

1. Blijf dansen

Mensen die dansen, leren complexe ritmes, testen hun ruimtelijk bewustzijn en hebben een beter reactievermogen. Dit helpt ze om beter te presteren bij gecompliceerde cognitieve testen.

2. Om 10.00 PM al in bed zijn

Goed slapen is ontzettend belangrijk! Tijdens de slaap herstel je fysiek en mentaal van de activiteiten van de dag. Hetzelfde geldt voor onze hersencellen.

3. Geniet van een glas wijn

Universiteiten beweren dat drie glazen wijn per week het ruimtelijk geheugen stimuleren – het deel dat informatie opslaat over onze omgeving.

4. Verwissel handen

Gebruikmaken van je niet-dominante hand om bijvoorbeeld de tanden te poetsen of dingen op te rapen, eist van de hersenen om aandacht te besteden aan onbewust gedrag.

Dit stimuleert interactie tussen de twee delen van de hersenen, waardoor nieuwe neurale paden zich ontwikkelen, zegt cognitieve neurowetenschapper, Dr. Lynda Shaw .

5. Verwissel steeds activiteiten

Dezelfde puzzel elke dag doen, is net als naar de gym gaan en dezelfde armoefening steeds doen. Kies telkens voor een andere hersentrainingsactiviteit.

6. Geniet van Rogan Josh

De anti-oxidant en anti-inflammatoire proporties van kurkuma die voorkomen in de Indische specerijfamilie, kan het uitsterven van hersencellen voorkomen, zeggen wetenschappers.

7. Bezoek een mondhygienist

De bacterie die tandvleesaandoeningen veroorzaakt, kan een immuunrespons in de hersenen stimuleren die neuronen vernietigen en vervolgens kan zorgen voor geheugenverlies.

BEKIJK OOK
Ambtenaren OW nu ook Buitengewoon Agent van Politie

8. Ga online shoppen

Een computer gebruiken op latere leeftijd kan jouw geheugen in tact houden, zeggen onderzoekers in de VS.

9. Bekijk leuke video’s van dieren

Japanse onderzoekers die studenten een spel lieten spelen, waarin leuke foto’s van dieren voorkwamen, ontdekten dat ruim 44% beter presteerden bij test-onderzoeken.

10. Reken af met hypertensie

Hoge bloeddruk tussen 40 – 50 jaar is een sterke risicifactor voor het op latere leeftijd ontwikkelen van Alzheimer en dementie.

11. Blijf bezig

Onderzoek wijst uit dat hersenactiviteit afneemt wanneer mensen stoppen met werken. Het korte termijn geheugen gaat 40% sneller achteruit, volgens een Britse studie.

12. Luister naar muziek
Muziek stimuleert de hersenen in een heel unieke wijze. Het heel orgaan wordt actief.

13. Eet bladgroenten

Dagelijks een dosis bladgroenten eten, zoals spinazie kan de hersenen 11 jaar jonger maken, zeggen onderzoekers in Chicago.

14. Beweeg

Tenminste 40 minuten drie keer per week wandelen, laat de hippocampus toenemen in grootte bij personen boven 55 jaar. De hippocampus speelt een belangrijke rol bij de opslag van informatie in het geheugen.

15. Leer een vreemde taal

Leren in een vreemde taal heeft een aantal cognitieve voordelen, zeggen wetenschappers. Prober een app te gebruiken die jouw nieuwe woordenschat blijft uittesten voor enkele weken, totdat het vastzit in je langetermijngeheugen.