fbpx

Lesbische vrouw die een kerk meer dan 60 jaar bezoekt, mag niet deelnemen aan eucharistieviering

GFC NIEUWS- Een lesbische rechter mocht afgelopen week niet deelnemen aan de eucharistieviering in een kerk waar ze werd gedoopt en meer dan 60 jaar bezoekt, omdat ze is getrouwd met een vrouw.

Sara Smolenski, rechter bij Kent County District Court in Michigan (VS), werd door de priester van de St. Stephen Catholic Church gezegd dat ze “de kerk moet respecteren” en in de toekomst geen eucharistievieringen meer mag bijwonen.

Smolenski is als baby in de kerk gedoopt, bezocht de school daar en vierde heel veel levensgebeurtenissen in die bewuste kerk, waar ook haar ouders zijn getrouwd.

In gesprek met MLive zegt ze: “Ik ben 62 jaar oud en is het de eerste keer dat ik werd geweigerd om deel te nemen aan de viering.”

Ze voegt eraan toe: “Ik ben in de kerk grootgebracht. Het maakte mij tot wat ik nu ben. We worden geleerd ‘om iedereen lief te hebben’.”

Drie jaren geleden huwde Smolenski haar levenspartner, een vrouw waarmee ze 27 jaar het leven meedeelde.

Ze zegt dat pater Scott Nolan al enige tijd ervan op de hoogte was dat ze lesbies was, maar het bleek geen issue te zijn tot de afgelopen maand.

BEKIJK OOK
Politie stuit op meer dan 40 kg cocaïne in woning vermoorde man

In een verklaring zegt de kerk onder meer het volgende: “ Wij waarderen het bezoek van rechter Sara Smolenski aan onze kerk. Wij zijn dankbaar voor datgene dat zij in het verleden heeft gedaan. Die feiten zijn niet in het geding in dit geval.

“Zoals Paus Francis uitlegde in Amoris Laetitia, “ De eucharistieviering vereist dat wij leden zijn van het lichaam van Christus en de kerk. Zij die hetzelfde ‘Lichaam’ en het ‘ Bloed’ naderen, moeten die niet schaden door hun schanddaden.

“Katholieken die hun leven lang de kerk bezoeken, zouden daarvan op de hoogte moeten zijn. Inclusie en acceptatie zijn een kenmerk van de katholieke kerk geweest in Michigan. Die blijven gehandhaafd.

Ze eisen echter wel respect van de kant van individuen voor de leringen en praktijken van de katholieke gemeenschap in zijn totaliteit.”

De kerk benadrukt dat de priester de vrouw niet in het openbaar heeft beledigd, maar privé heeft gebeld en gevraagd om in het vervolg niet meer deel te nemen aan de eucharistieviering.

De kerk staat achter het besluit van de priester.