fbpx

Legendarische zanger Mus Mulyadi (73) geroepen tot hoger leven

In de vroege ochtend van 11 april kwam het droevig bericht binnen dat Mulyadi in het ziekenhuis Pondok Indah is overleden.

Hij was sedert de jaren ’80 diabetespatiënt. De legendarische vertolker van haast alle in Indonesië voorkomende muziekgenres, o.a. (Pop) Kroncong, dangdut, campur sari en de populaire lichte muziekvorm Pop Jawa is over de hele wereld alom bekend onder zijn landgenoten en in het bijzonder onder Surinamers met een Jawa roots.

Zijn zoon Erick maakte zijn overlijden meteen bekend. De condoleances van medeleven volgden mondiaal direct op social media tot ver buiten Indonesië. Mus Mulyadi was 3e uit een gezin van acht uit de ouders Ali Sukarni en Muslimah.

Vaststaat dat Mus Mulyadi wereldwijd een bijzondere gerespecteerde en gewaardeerde persoonlijkheid was. Zijn bijdrage in de ontwikkeling van in het bijzonder de Pop Jawa muziek zal door de Stichting Jamu ook worden vastgelegd.

De mooie herinneringen van deze bijzonder uitvoerende Indonesische zanger zal tijdloos voort bestaan.

Onder de Surinamers met als herkomstland Java zijn vele van deze nazaten groot gebracht met zijn muziek in de jaren zeventig, die door opa of oma werden afgedraaid in huiselijke kring.

OOK INTERESSANT
Behalve geen water uit de kraan nu ook geen stroom in delen Paramaribo- Noord

Surinaams Javaanse cultuur- en politieke organisaties w.o. Welzijnsvereniging Bangsa Jawa ing Amsterdam tijdens de bestuursperiode van voorzitter Soewarto Moestadja (midden jaren ’80), Pertjajah Luhur en Indra Maju (november 1988) en ondernemers hebben Mus in de afgelopen 4 decennia uitgenodigd voor het verzorgen van popconcerten, zo ook de gevestigde Tong-Tong Fair festival (Pasar Malam Besar) van Den Haag.

Tijdens zijn afscheidsshow in NIS van 1988 vertolkte hij het Suripop-nummer Gi Yu op voortreffelijke wijze en ontving hij een staande ovatie van een stampvolle sporthal.

De muziekuitgever Pasta Music en Entertainment uit Alkmaar (Noord Holland) heeft diverse albums van deze legendarische veelzijdige artiest uitgebracht en hebben mediahuizen van Suriname en radio-aanbieders in Nederland hun programma’s ruim een halve eeuw ingekleurd met zijn muziekwerken.

Raya Kroncong, Arek Suroboyo, Cak Mus, the Big Boss zoals hij genoemd werd is 73 jaar geworden en vandaag worden begraven op de begraafplaats Joglo in Jakarta.