fbpx

Leerkrachten adviseren scholieren om vandaag thuis te blijven

GFC NIEUWSREDACTIE- Alle lidbonden aangesloten bij de Federatie van Organisaties van Leerkrachten in Suriname (Fols) hebben hun leden opgeroepen om vandaag thuis te blijven.

Leerkrachten hebben dinsdag op hun beurt hun leerlingen geadviseerd om thuis te blijven, omdat zij deelnemen aan de eendaagse actie van de Fols.

De lidbonden zijn opgeroepen om vandaag, woensdag 30 november, massaal thuis te blijven. Het gaat om een eendaags actiemodel als protest en signaal naar de regering over de op hol geslagen wisselkoersen van de Amerikaanse dollar en de euro en de gevolgen daarvan op de prijzen van goederen, tarieven en diensten.

De Fols wijst erop dat leden aangesloten bij de organisatie ertoe gedreven worden om steeds meer naar overlevingsmogelijkheden te zoeken en kampen met overlevingsstress, waardoor – zonder dat zij het zelf beseffen- hun taak tot het verzorgen van onderwijs naar de achteren wordt gedrukt. Hier bovenop het aantal ziektemeldingen en de verwijzingen voor het behandelen van psychische klachten.

Een belangrijk punt van frustratie is, dat in veel winkelzaken goederen in Amerikaanse dollars zijn geprijsd en de klant de tegenwaarde in SRD moet betalen, waarbij er een wisselkoers wordt gehanteerd van tussen de SRD 31 en SRD 34 voor de Amerikaanse dollar. Hoelang gaat een burger dit nog kunnen volhouden?

BEKIJK OOK
Beleid moet minder mensen behoeftig maken

Het presidium heeft vanuit zijn verantwoordelijkheid vooralsnog voor dit actiemodel van “één dag thuisblijven” gekozen, – dus niet voor een massabijeenkomst – vanwege het feit dat er in de pers berichten zijn verschenen waarbij de afdeling Epidemiologie Van het Bureau Openbare Gezondheidszorg heeft aangegeven dat het aantal Covid-19 gevallen alsook het aantal ziekenhuisopnames een stijgende lijn aan het vertonen is.

Een massabijeenkomst kan ervoor zorgen dat het longvirus meer kans heeft om zich te verspreiden. En dat laatste heeft het onderwijs in Suriname op dit moment niet nodig.

Het ministerie van Onderwijs heeft nog niet gereageerd op het actiemodel van de Fols.