Leer programmeren met codewknd

Na het lanceren van een aantal applicaties in 2017, waarvan Kukru en de TeleG eTopUP app de bekendste in onze reeks zijn, hebben we gemeend om in 2018 onze kennis te delen met iedereen die wil leren programmeren, iedereen die applicaties wil leren bouwen. Elk weekend leren we maximaal 10 studenten zich comfortabel voelen met een programmeertaal.

De programmeertalen waaruit gekozen kan worden zijn: HTML, PHP, Javascript en Java. We hebben gekozen voor deze talen omdat zowel lokaal als internationaal deze de meest gebruikte zijn, zegt Gino Eersel van appfcrty, een in Suriname gevestigde organisatie die vanaf 2016 applicaties ontwikkelt die werken voor Surinamers.

Programmeren laat ons denken, leert ons plannen. Als je een applicatie maakt moet je vooraf alle mogelijke scenario’s al uitgewerkt hebben. Daarom hebben we codewknd (staat voor code weekend) bedacht. Simpel, snel, maar vooral betaalbaar leren programmeren, vervolgt Eersel.

Het idee is om studenten zich comfortabel te laten voelen met een programmeertaal. “We weten dat programmeren een voortdurend leerproces is dat zich razendsnel ontwikkeld. Ons leerprogramma is ontwikkeld om slechts de basis te geven”.

Binnen 4 uren verdeeld over een weekend, zaterdag en zondag, krijgen de studenten de basistechnieken van programmeren toegediend en worden ze door middel van simpele alledaagse voorbeelden zich comfortabel te voelen met de programmeertaal. De studenten worden getraind door mentors die al jarenlang in het vak zitten.

“We zeggen “comfortabel laten voelen” omdat het niet verward moet worden met een normale programmeer training. De bedoeling is dat we de basis geven en door middel van alledaagse voorbeelden een programmeertaal aan de studenten leren. De rest kunnen ze altijd online vinden via documentatie. Er is genoeg documentatie online, maar veel weten niet hoe ermee te starten of hoe deze te implementeren. Naast de taal, leren de studenten ook hoe projecten op een effectieve en tijdbesparende manier uit te voeren. Veel Surinaamse bedrijven gaan over tot automatisering, dus genoeg ontwikkelaars hebben is niet eens erg”, meent Eersel.

De trainingen beginnen vanaf februari in Paramaribo. Het is wel in de bedoeling dat dit op kort termijn in andere districten wordt aanbieden. De doelgroep is zeer divers, omdat leren programmeren geen leeftijd kent.

Voor meer informatie en om zich aan te melden, kan men naar: http://bit.ly/codewknd.(GFC)

Overige berichten