“Leengedrag regering zorgwekkend”

NPS-voorzitter Gregory Rusland maakt zich zorgen over de intenties van de regering om nog veel meer geld te gaan lenen dan er nu reeds geleend is.

“Als we zien dat de regering nog 7 miljard wil lenen in 2019 dan betekent het dat wij dus ver boven de 80% van BBP zullen zitten, wat onze positie voor terugbetaling verslechtert bij gelijkblijvende omstandigheden. Tevens is er geen sprake van significante productieverhoging”, haalt Rusland aan.

“Indien wij lenen en daaruit de verdiencapaciteit op een verantwoorde manier verhogen, zullen wij kunnen meegaan, maar wij zullen niet mee kunnen gaan met projecten die veel duurder in aanpak zijn dan het zou kunnen. Wij moeten efficiënt en effectief investeren wat niet gezegd kan worden van de initiatieven van de regering”, voert hij verder aan.

Als voorbeeld haalt hij het project om de luchthaven te gaan aanpassen voor een bedrag van meer dan US$ 200 miljoen US$. “Er komt zoveel bij kijken en we moeten nagaan of we aan de hand van onze omstandigheden en mogelijkheden inclusief realistisch berekende mogelijkheden, een verantwoord project hebben. Projecten moet passen binnen onze mogelijkheden en perspectieven. Waarom doen we het, wat zijn de voordelen, wat gaan we ermee bereiken en wat verdienen we ermee?”

Een van de belangrijkste acties is dat wij als land meer moeten gaan verdienen en wel op een duurzame manier, meent Rusland. Dat betekent dat wij de productie en productiviteit moeten gaan verhogen. Alleen zo zullen wij de inkomsten kunnen verhogen en dus in staat zijn om de zaken die wij als volk nodig hebben te kunnen financieren op deze wereld. Alleen zo zullen wij in staat zijn de genomen leningen terug te betalen.

Die doelen zullen volgens Rusland alleen te realiseren zijn wanneer we de investeringen plegen en juiste randvoorwaarden voor die ontwikkeling creëren. “Ik wil hierbij aangeven dat er nog veel meer gedaan moet worden binnen ons onderwijs omdat dat de basis is voor het klaarmaken van vooral onze jongeren om werk te kunnen doen die die productie ondersteunen”.

Overige berichten