fbpx

Leeftijdsklasse voor boostervaccins van 40+ naar 18+

GFC NIEUWSREDACTIE- Het Nationaal Coördinatie Team (NCT) in Suriname heeft de criteria voor het toedienen van boostervaccins aangepast.

De leeftijdsklasse van 40+ is gebracht naar 18+. Zo deelde NCT-voorzitter Javier Asin mee tijdens de Covid-19-persconferentie.

Met het oog op de omicronvariant, is het volgens Asin van belang dat de bevolking een derde shot neemt. Hij zegt dat Suriname ruim van tevoren is gestart met het toedienen van boostershots. “Boosters zijn niet uitzonderlijk, maar gebruikelijk bij virussen die pas bestaan,” aldus Asin, die aangeeft dat bij zowel AstraZeneca, Pfizer, Sinopharm als Moderna een derde prik belangrijk is.

Momenteel hebben in Suriname reeds 15.000 mensen een boostervaccin toegediend gekregen. Een termijn van 5 maanden terugrekenend, zouden er volgens Asin nu 45.000 boostershots toegediend moeten worden. Inclusief de 15.000 die reeds zijn gezet, komen dus nog 30.000 personen hiervoor in aanmerking.

De NCT-voorzitter geeft aan dat Nederland de termijn voor boosters heeft teruggebracht van zes naar drie maanden. “Dat overwegen wij hier ook. Dus zouden we vandaag 158.500 mensen een boosterinjectie moeten geven.”

Asin benadrukt dat de vaccins bewaard zouden moeten worden voor mensen die nog hun eerste dosis moeten krijgen. Hij geeft aan dat in Suriname slechts 47% van de bevolking volledig is gevaccineerd, terwijl 55% een eerste dosis heeft gehad. Ongeveer de helft van de doelgroep en meer dan de helft bevolking zou nog haar eerste dosis moeten hebben.

Volgens Asin lopen zij die nog niet gevaccineerd zijn of nog niet besmet zijn geweest met Covid, het grootste risico op omicron. Hij waarschuwt dat omicron een ernstiger variant is, ook al wordt er een mild ziekteverloop gezien. Dit heeft volgens hem alles maakt te maken met de vaccinatiegraad en feit dat de deltavariant in heel veel landen behoorlijk heeft toegeslagen.

BEKIJK OOK
72-jarige fietser doodgereden

Als het om een reproductiegetal van 3 gaat, ziet het scenario voor Suriname niet bepaald mooi uit. Dat is volgens de NCT-voorzitter de reden waarom vroeg gestart wordt met boostervaccins. Dit brengt echter met zich mee dat de voorraad vaccins opraakt. Er is nog maar drie weken voorraad aan Pfizer, die vanwege de aangepaste criteria ook eerder op zal raken.

Suriname verkeert echter in de gelukkige omstandigheid dat er van de Spaanse regering een partij van 64.800 doses AstraZeneca is ontvangen. Deze zijn geaccepteerd ondanks de animo voor dit merk de laatste maanden laag was. Echter kan ons land er niet zonder, zolang er geen toezegging voor Pfizer komt vanuit de Caricom Carfa.

De partij uit Spanje zal volop worden ingezet als eerste dosis voor eenieder en als booster voor zij die tot nu toe AstraZeneca toegediend hebben gekregen. De Pfizer-voorraad zal bewaard worden voor 12-17-jarigen en zij die met zowel Pfizer als Moderna gevaccineerd zijn.

Sinopharm-gevaccineeden krijgen in januari een booster van Sinopharm. De afspraken hiervoor zijn reeds gemaakt, terwijl ook de logistiek zaken in orde worden gemaakt.