Lavrov: ‘Amerikaanse spion werd op heterdaad betrapt’

De van spionage verdachte Amerikaan Paul Whelan is op heterdaad betrapt, zegt het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken. Whelan werd eind december in hechtenis genomen. Minister Sergey Lavrov zei woensdag op een persconferentie dat Whelan is ingerekend toen hij “bepaalde materialen in ontvangst nam die hij niet werd verondersteld te ontvangen.”

Whelan is een 48-jarige oud-marinier die beschikt over de Amerikaanse, Canadese, Britse en Ierse nationaliteit. Hij is directeur Internationale Veiligheid en Onderzoek bij BorgWarner, een fabrikant van auto-onderdelen gevestigd in Michigan.

Russische media melden dat Whelan al geruime tijd probeerde Russen te rekruteren als spion. Hij ontving op zijn hotelkamer van nieuwe rekruut een usb-stick met lijsten van werknemers van geheime diensten.

Vijf minuten na de overdracht vielen agenten van de Russische veiligheidsdienst FSB zijn kamer binnen en werd hij gearresteerd, schrijft nieuwsagentschap Rosbalt. De Amerikaan zou volgens Rosbalt bekend hebben. 

Zijn voormalige werkgever liet kort na zijn arrestatie tot verrassing van zijn familie weten dat Whelan bij de marine was ontslagen wegens diefstal. Een bron bij een Russische veiligheidsdienst zei tegen Rosbalt dat dit mogelijk een truc was om de man geloofwaardig te doen overkomen bij zijn Russische contacten.

Foto: Chris Nguyen 

Overige berichten