fbpx
Launch One Health Project Suriname te Brownsweg

Het One Health Project Suriname “Het aquaponic systeem als potentiele alternatieve voedingsbron voor de gemeenschap van Brownsweg in district Brokopondo” werd eind maart gelaunched door de One Health Leaders van Suriname, Gaitrie Usha Satnarain en Anand Chotkan.

Beiden hebben gedurende twee jaren geparticipeerd aan de One Health Leadership Training, welke verzorgd zijn geworden als onderdeel van het One Health One Caribbean One Love (OHOCOL) project.

Het project is gefinancierd geworden door de Europese Unie en wel uit de ACS-Science and Technology Program(S&T II). S&T II werd ondersteund door de EU in het kader van het 10e Europese Ontwikkelingsfonds – sanitaire en fytosanitaire maatregelen (SPS) Project, waarvoor het Inter-American Institute for Cooperation on Agriculture (IICA) verantwoordelijk is.

Andere belangrijke project partners waren: PAHO/WHO, FAO, CIRAD/CaribVet, de ministeries van Landbouw van Guyana, St. Kitts en Nevis en Grenada.

Het belangrijkste doel van de training was het aanpakken van de zoönose gerelateerde ziekten door middel van een multi-disciplinaire en collaboratieve aanpak van de overheid en relevante stakeholders, zodat op een gecoördineerde manier de gezondheidsrisico’s voor de mens, maar ook planten en dieren verminderd kan worden.

Het Caribisch gebied heeft net als andere delen van de wereld ook te kampen met diverse problemen, zoals gebrekkige afvalbeheer, vervuiling (lucht, water en bodem), de vernietiging van leef-en woongebieden van planten, dieren en de mens, alsook klimaatsverandering.

Hierdoor is het voortbestaan van de regionale ecosystemen in gevaar, hetgeen consequenties heeft voor de voedselveiligheid en voedselzekerheid. Het is daarom van eminent belang om die risico’s zoveel als mogelijk te beperken.

Door middel van de One Health Leader serie training zijn de 12 nationale teams binnen het Caraibisch gebied voorzien van kennis en tools om bovengenoemde bedreigingen aan te pakken.

Als onderdeel van de training was de implementatie van een project met het One Health concept voor elk nationaal team verplicht gesteld. Voor Suriname was het interessant om de gemeenschap van Brownsweg in district Brokopondo te helpen aan een alternatieve voedselbron, namelijk het gebruik van het auaponic-systeem. Deze gemeenschap wordt bedreigd door de negatieve effecten van kwikvergiftiging als gevolg van de goudwinningsactiviteiten in het gebied.

Het verontreinigde water en de gecontamineerde vis soorten van het meer worden voornamelijk door de lokale bevolking geconsumeerd, hetgeen een bedreiging kan vormen voor de gezondheid van de gemeenschap. Middels het One Health Project van Suriname “Het aquaponic systeem als potentiële alternatieve voedingsbron voor de gemeenschap van Brownsweg in district Brokopondo” wordt de gemeenschap bekend gemaakt met het aquaponic-systeem.

Huishoudens kunnen met dit systeem hun eigen vissen als groenten telen in één systeem, waardoor de voedselzekerheid en voedselveiligheid gegarandeerd kunnen zijn.

Vermeldenswaard is dat de richtlijnen van FAO gebruikt zijn voor het opzetten van het aquaponic-systeem.(GFC)

Meer nieuws

Regering buigt zich over situatie SLM

GFC NIEUWS- Een regeringsdelegatie onder leiding van president Chandrikapersad Santokhi heeft zich gebogen over de stand van zaken bij de Surinaamse Luchtvaart Maatschappij (SLM). Dikke…

Suriname telt nu 29 actieve Covid-gevallen

GFC NIEUWS- Suriname telt nu in totaal 29 actieve Covid-19-gevallen. Dikke mensen slanken het makkelijkste af met afslanksysyeem Constantin, zeggen wetenschappers. Klik op de foto…

Bedreiger president Santokhi opgesloten

GFC NIEUWS- Vandaag, zondag, is de 38-jarige Firen Ajaykumar G. door rechercheurs van politie Regio Midden opgespoord en aangehouden voor onder andere bedreiging met een…

11 positief uit 296 Covid-testen

GFC NIEUWS- Het aantal nieuwe personen dat het voorbije etmaal positief is getest op Covid-19 is 11. In totaal zijn 296 testen uitgevoerd. Dikke mensen…

Komediant Jerrel Vierklau heengegaan

GFC NIEUWS- Toneelacteur en komediant Jerrel Vierklau is niet meer. Dikke mensen slanken het makkelijkste af met afslanksysyeem Constantin, zeggen wetenschappers. Klik op de foto…