fbpx
Launch LUCY zwangerschapsapp bij minister Ramadhin

GFC NIEUWS- Stichting Perisur en Health Foundation hebben de nieuwe LUCY smartphone zwangerschapsapp aan minister Amar Ramadhin van Volksgezondheid gepresenteerd.

De zwangerschapsapp is ontwikkeld om Surinaamse vrouwen van nuttige informatie te voorzien over hun zwangerschap en het eerste levensjaar van hun baby. Hiermee worden vrouwen beter betrokken bij hun eigen zorg.

De LUCY app is in de testfase door meer dan 500 Surinaamse vrouwen gedownload en is nu voor iedereen gratis beschikbaar in de Playstore en Appstore.

De app is ontwikkeld in het kader van het project Zorg in de hand, dat gefinancierd wordt door de twinningsfaciliteit Suriname-Nederland. Dit project beoogt de moedersterfte en babysterfte in Suriname terug te dringen.

Het belang van de LUCY app is groot voor Surinaamse vrouwen stelt Ashna Hindori-Mohangoo, projectleider van Stichting Perisur: “Het ontbreekt zwangere vrouwen en moeders in Suriname vaak aan informatie over hun zwangerschap of het eerste levensjaar van hun baby. Dit kan ernstige gezondheidscomplicaties tot gevolg hebben. De LUCY app vergroot de kennis van zwangere vrouwen en moeders van pasgeborenen.”

Dankzij de LUCY app zijn de vrouwen goed geïnformeerd over het verloop van hun zwangerschap en over de groei van hun baby. De app stuurt wekelijks berichten met informatie over onder andere de ontwikkeling van de baby, mogelijke alarmsignalen tijdens de zwangerschap en hoe te handelen, herinneringen voor prenatale of postnatale bezoeken, informatie over vaccinaties, hygiëne en gezonde voeding. De app is uniek omdat deze speciaal ontwikkeld is voor Surinaamse vrouwen.

Bij de launch kreeg de minister de kans om de LUCY app zelf te downloaden op zijn smartphone. De minister onderstreepte het belang van de LUCY app in het verminderen van moeder en kindersterfte in Suriname. Als arts weet hij dat zwangeren altijd op zoek zijn naar informatie over een gezonde zwangerschap. Hij is blij dat er nu een Surinaamse app is die zich specifiek richt op de Surinaamse vrouwen. De minister beloofde dat hij de LUCY zwangerschapsapp verder zal promoten.

Een van de eerste gebruikers van de LUCY zwangerschapsapp is Wandana Narain. Zij vertelde aan de minister dat zij net zwanger was toen de Covid-19-epidemie uitbrak in Suriname. Het bezoeken van de huisarts ging niet optimaal, waardoor ze zelf op zoek ging naar informatie. Ze downloadde toen de LUCY app en sindsdien heeft ze iedere week uitgekeken naar de informatie die ze van de app kreeg. Inmiddels is ze bevallen van een zoontje dat nu 6 weekjes oud is. Ze gebruikt nu de LUCY app voor de informatie over de groei van haar baby.

De app draagt bij aan de gezondheid van (zwangere) vrouwen en pasgeborenen in nauwe samenwerking met de gezondheidswerker en wordt daarom ook aanbevolen door meerdere verloskundigen. De app is beschikbaar voor iedereen met een Android of Iphone smartphone. Zwangere vrouwen of vrouwen met baby’s tot één jaar kunnen de app eenvoudig downloaden in de Appstore of Playstore door op LUCY Health[e]Foundation te zoeken en de app te downloaden.

De minister benadrukte aan het eind dat de app niet als vervanging van een medisch consult gezien mag worden. “Bij medische klachten dienen zwangere altijd contact op te nemen met de arts”, benadrukte de minister.

Meer nieuws

Toename aantal coronadoden in Nederland

GFC NIEUWS- Het aantal geregistreerde coronadoden en besmettingen met het virus in Nederland blijft stijgen. Dikke mensen slanken het makkelijkste af met afslanksysyeem Constantin, zeggen…

Ingezonden| Registratie van landsdienaren

GFC NIEUWS- In de media lazen wij dat de minister van Binnenlandse Zaken, Bronto Somohardjo, het project “Registratie van Landsdienaren” heeft geïnitieerd op zijn ministerie….

Man kapt zus na ruzie

GFC NIEUWS- De 55-jarige Jozef C. is op 14 oktober ingesloten voor mishandeling en vernieling. Dikke mensen slanken het makkelijkste af met afslanksysyeem Constantin, zeggen…

Regering buigt zich over situatie SLM

GFC NIEUWS- Een regeringsdelegatie onder leiding van president Chandrikapersad Santokhi heeft zich gebogen over de stand van zaken bij de Surinaamse Luchtvaart Maatschappij (SLM). Dikke…

Suriname telt nu 29 actieve Covid-gevallen

GFC NIEUWS- Suriname telt nu in totaal 29 actieve Covid-19-gevallen. Dikke mensen slanken het makkelijkste af met afslanksysyeem Constantin, zeggen wetenschappers. Klik op de foto…

Bedreiger president Santokhi opgesloten

GFC NIEUWS- Vandaag, zondag, is de 38-jarige Firen Ajaykumar G. door rechercheurs van politie Regio Midden opgespoord en aangehouden voor onder andere bedreiging met een…