Latijns-Amerika en het Caribisch gebied overtreffen 1 miljoen Covid-sterfgevallen

GFC NIEUWSREDACTIE- Directeur Carissa Etienne van de Pan American Health Organization (PAHO) zegt dat meer dan een miljoen mensen in Latijns-Amerika en het Caribisch gebied zijn overleden aan de ziekte.

Zij doet een beroep op de wereld om de inspanningen te intensiveren om de toegang van de Pan-Amerikaanse regio tot vaccins te verbeteren.

“Door Covid-19 zijn meer dan een miljoen levens beëindigd. Dit is een tragische mijlpaal voor iedereen in de regio”, zei Etienne.

“Deze pandemie is nog lang niet voorbij en treft Latijns-Amerika en het Caribisch gebied ernstig, met gevolgen voor onze gezondheid, onze economieën en hele samenlevingen. Toch is slechts ongeveer 3% van onze burgers ingeënt.”

Volgens cijfers welke op 21 mei 2021 door landen zijn gerapporteerd, zijn in Latijns-Amerika en het Caribisch gebied 1.001.781 mensen overleden als gevolg van het SARS-CoV-2-virus.

Bijna 89% van de sterfgevallen vond plaats in vijf landen: Brazilië (44,3%), Mexico (22,1%), Colombia (8,3%), Argentinië (7,3) en Peru (6,7%).

Drie procent van de sterfgevallen was geconcentreerd in Midden-Amerika en 1% in het Caribisch gebied.

“De regio is een epicentrum voor Covid-19-lijden. Het zou ook een epicentrum moeten zijn voor vaccinatie,” zei Etienne. “Meer dan 153,5 miljoen mensen zijn geïmmuniseerd in de Pan-Amerikaanse regio, maar slechts 21,6% hiervan bevindt zich in Latijns-Amerika en het Caribisch gebied.”

“Daarentegen is vaccinatie in de Verenigde Staten wijdverbreid en worden er al duidelijke verbeteringen waargenomen”, merkte Etienne op.

”Bijna de helft van de Amerikanen heeft minstens één dosis vaccin gekregen en bijna 85% van de 85-plussers is volledig beschermd, en het resultaat is een sterke afname van infecties, sterfgevallen en ziekenhuisopnames,” zei ze.

“De vooruitgang die we zien in de VS is een bewijs van de kracht van veilige en effectieve vaccins, maar het onderstreept het cruciale belang van het versnellen van de toegang tot vaccins in onze hele regio, zodat andere landen hun bevolking volledig kunnen immuniseren”, zegt ze vervolgend.

“We hebben dringend meer vaccins nodig voor Latijns-Amerika en het Caribisch gebied, een regio die zwaar op de proef is gesteld door deze pandemie.”

Ze feliciteerde landen die zich bereid hebben verklaard tientallen miljoenen overtollige vaccindoses te doneren en riep andere landen op om dit voorbeeld te volgen.

“We dringen er bij landen met extra doses op aan te overwegen om een aanzienlijk deel hiervan aan landen in de Pan-Amerikaanse regio te schenken, waar deze levensreddende doses hard nodig zijn en onmiddellijk zullen worden gebruikt”, zei ze.

PAHO heeft meer dan 12 miljoen COVAX-ingekochte vaccindoses geleverd aan landen in Latijns-Amerika en het Caribisch gebied. Nog eens 770.000 doses zijn onderweg naar Midden-Amerikaanse en Caribische landen.

Etienne riep de mensen ook op om de volksgezondheidsmaatregelen te blijven naleven, waaronder het dragen van maskers, sociale afstand nemen, handhygiëne en waar mogelijk het ventileren van gesloten ruimtes.

Ze drong er bij de mensen op aan om zich te laten vaccineren als ze door nationale regeringen werden opgeroepen, en voegde eraan toe: “Vaccins zijn veilig en effectief en een belangrijk hulpmiddel om deze pandemie te stoppen.”

Overige berichten