Last van muskieten? Tijd voor hun training!

Waarom hebben muskieten een voorkeur voor jou, maar laten ze je partner met rust? En hoe kun je maken dat die steekbeesten jou ook met rust laten?

Je wordt belaagd door muskieten omdat je zo lekker ruikt. Althans, naar de opvatting van de muskiet.

Steekmuggen of muskieten zijn een muggensoort waarvan de wijfjes je huid stukbijten en je bloed opzuigen. Het eiwit in je bloed hebben ze nodig voor hun eitjes. Mannetjesmuskieten bijten niet.

Er zijn 1,3 keer zoveel bacteriën op en in je lichaam  dan je cellen hebt in je lijf (vroeger werd gedacht dat dat tien maal zoveel was). Al deze eencellige micro-organismen produceren honderden chemicaliën met een geurtje.

Muskieten vinden die geurtjes aangenaam. Zo genoeglijk, dat zij de personen die het lekkerste stinken als eerste opzoeken voor een vampiristisch feestmaal.

Een groep biologen van de universiteit van Washington ontdekte dat je muskieten zo kunt trainen dat ze je toch met rust laten. Hoe je dat doet? Door naar ze te zwaaien!

Gewoon zwaaien. Je hoeft ze niet te raken: waar het om gaat, is dat je de lucht rond het steekbeest in beweging brengt. Daar hebben ze een hekel aan.

Aversive learning by mosquitoes suppresses responses to human hosts; Mosquitoes can learn the association between mechanical shock and certain odorants

Zij gaan dan de luchtwervelingen associëren met de geuren waar die vervelende werveling ontstond en op den duur die geur vermijden.

Het slechte nieuws: na 24 uren zijn zij de les vergeten. En omdat ze toch bloed moeten hebben, vluchten zij naar andere personen in de buurt die niet zo lastig doen.

 

Overige berichten