fbpx
Last-minute besluiten hebben grote impact op staatsfinanciën

GFC NIEUWS- De last-minute besluiten die door de vorige regering genomen zijn, hebben een grote impact op de financiële middelen van de overheid.

Zo schetste minister Armand Achaibersing net als president Chandrikapersad Santokhi tijdens de regeringspersconferentie op maandag 3 augustus in de Congreshal. Het gaat om benoemingen, bevorderingen en het opnemen van personen in het ambtenarenbestand.

Minister Achaibersing verhaalde net als president Santokhi over een brief van het ministerie van Financiën, gedateerd 10 juli die op 16 juli de Surinaamse Postspaarbank (SPSB) heeft bereikt en waarbij de bank een opdracht heeft uitgevoerd om afgerond 273 miljoen SRD over te boeken. Het geld is zodanig geboekt dat het niet beschikbaar kon komen om salarissen te betalen.

“U mag daar uw eigen kwalificaties aan geven,” voegde de bewindsman eraan toe. Hij vertelde verder dat op de dag dat de nieuwe regering werd beëdigd, zijn voorganger opdracht heeft gegeven aan de ministeries om twk’s op te brengen voor de maanden augustus en september. “De nieuwe regering heeft de ministeries geïnstrueerd hoe hiermee om te gaan,” zegt de bewindsman.

De Financiënminister gaf ook aan dat doordat er personeelsleden aangetrokken zijn, het ambtenarenbestand is gegroeid. Het zal impact hebben op maand- en jaarbasis. “De vraag is: kunnen we dit betalen?” Volgens de bewindsman kan de regering de met de Centrale van Landsdienaren (CLO) overeengekomen loonsverhoging ook niet betalen. “Absoluut niet, want daar is het geld voor niet.”

De bewindsman wees ook op last minute benoemingen, zoals die bij het ministerie van Defensie waar volgens hem “bevelhebber en ex-bevelhebbers last minute 50% aanpassing van hun inkomen hebben gehad.” “U mag ook uw eigen kwalificaties aan geven,” zegt minister Achaibersing.

Net als president Santokhi haalde hij ook de benoemingen aan van beleidsadviseurs op verschillende ministeries en auto’s die aangeschaft zijn en ter beschikking gesteld zijn aan mensen die geen aanspraak op maken. “Dat zijn extra kosten voor de overheid….en zo kan ik verder gaan. Er zijn zaken die nu boven water zijn gekomen, maar geloof u me: er zijn nog meer zaken die nog boven water zullen komen.”

De bewindsman meent dat het de intentie van de vorige machthebbers was om in ieder geval de minister van Financiën het werken onmogelijk te maken.

Meer nieuws

Achaibersing buigt zich over knelpunten BBGO

GFC NIEUWS- Minister Armand Achaibersing van Financiën en Planning heeft zich samen met het bestuur van de Bond voor Belangenbehartiging Gepensioneerden uit Overheidsdienst (BBGO) gebogen…

BEP brengt bezoek aan Kwinti en Pamaka Gaaman

GFC NIEUWS- Een delegatie van de politieke partij BEP onder leiding van voorzitter Ronny Asabina heeft op Onafhankelijkheidsdag een kennismakingsbezoek gebracht aan de pas beëdigde…

Succesvolle launch NPS Global Village

GFC NIEUWS- Op initiatief van afdeling Nederland van de Nationale Partij Suriname (NPS) is recent tijdens een virtuele kick-off meeting de NPS Global Village gestart.

Vergunning City Change opgeschort

GFC NIEUWS- De Centrale Bank van Suriname heeft conform artikel 38 lid 2 Wet Toezicht Geldtransactiekantoren 2012 de door haar aan City Change, gevestigd aan…

China wil versterking band met Suriname

GFC NIEUWS- De ambassadeur van China, Liu Quan, heeft tijdens een bezoek aan de minister van Natuurlijke Hulpbronnen (NH), David Abiamofo, het belang van het…

Man (26) overleden na botsing met boom

GFC NIEUWS- 29/11/20- Bij een eenzijdig ongeval is zondagmorgen een 26- jarige man om het leven gekomen. Getuigen hebben het slachtoffer nog gereanimeerd.

Covid-19: 82 testen, 1 positief

GFC NIEUWS- Het afgelopen etmaal testte slechts 1 persoon in Paramaribo positief op Covid-19. In totaal zijn 82 testen uitgevoerd.

Wayana willen eeuwenoud pad herstellen

GFC NIEUWS- Door een historisch looppad van de Wayana in Zuid-Oost Suriname weer open te kappen, kunnen de Wayana Inheemsen, die dorpen hebben in zowel…

Ricardo Panka nieuwe woordvoerder NDP

GFC NIEUWS- De Nationale Democratische Partij (NDP) laat in een persbericht weten dat vanaf 27 november Ricardo Panka als woordvoerder van de partij zal optreden.