fbpx

Lange wachttijden visuminterviews Amerikaanse ambassade in Paramaribo weggewerkt

GFC NIEUWSREDACTIE- De Amerikaanse ambassade zegt in een verklaring dat dankzij inspanningen van haar personeel sinds september de grote achterstand van aanvragen voor visuminterviews die was ontstaan als gevolg van de Covid-19-pandemie is weggewerkt.

“Door het harde werk van ons personeel zijn we in staat om een wachttijd van ongeveer twee weken aan te houden voor visumafspraken in het algemeen, veel sneller dan het wereldwijde gemiddelde en ongeveer gelijk aan onze pre-pandemische niveaus”, zegt Karen Lynn, de Amerikaanse ambassadeur in Suriname.

Als gevolg van de wereldwijde pandemie werden consulaire operaties over de hele wereld meer dan een jaar stilgelegd, waardoor aanzienlijke achterstanden ontstonden die werden verergerd door een tekort aan personeel dat was gecertificeerd om als visumbeoordelaar op te treden. Bij sommige Amerikaanse ambassades betekende dit een wachttijd van een jaar of langer.

De consulaire afdeling van de Amerikaanse ambassade in Paramaribo keerde in september 2021 als één van de eerste op het westelijk halfrond terugkeerde naar volledige operaties.

Meerdere keren per week worden afspraken voor visuminterviews online mogelijk gemaakt. De functionarissen van de ambassade hebben een duidelijke toename gezien in het vermogen van individuen om afspraken te maken na de recente inspanningen van de ambassade om een einde te maken aan de praktijk van sommige entiteiten om massaal afspraken te boeken en deze vervolgens aan individuen te verkopen.

BEKIJK OOK
Reparatie Commissie stoomt instanties klaar voor bezoek delegatie Tweede Kamer

“De ambassade zet zich in om ervoor te zorgen dat visumaanvragers niet onnodig kosten in rekening worden gebracht door derden voor gratis diensten die de ambassade biedt”, zegt de ambassadeur.

Personen die dringend naar de Verenigde Staten moeten, zoals bij ziekte of overlijden en dringende zakenreizen, kunnen een spoedafspraak aanvragen. “We faciliteren zoveel legitieme noodgevallen als het personeel toelaat”, voegt Williams eraan toe.

“We blijven ons inzetten voor het faciliteren van legitiem reizen dat van vitaal belang is voor onze economieën, onze banden en ons leven.”

Opgemerkt moet worden, benadrukt de diplomaat, dat als gevolg van de personeelsbezetting in juli, de afspraken voor visuminterviews bij de Amerikaanse ambassade soms beperkt zullen zijn.