fbpx

Langdurige Covid- effecten kunnen nu worden gedetecteerd met behulp van eenvoudige röntgenfoto’s van de borst

GFC NIEUWSREDACTIE- Voor patiënten die te maken hebben met aanhoudende ademhalingssymptomen van COVID-19, kan een traditionele röntgenfoto van de borst niet zoveel onthullen.

De tweedimensionale (2D) scans kunnen eenvoudigweg geen onderscheid maken tussen de gecompromitteerde longfunctie als gevolg van het nieuwe coronavirus. Voor die diagnose is een duurdere, driedimensionale (3D) techniek nodig die een computertomografie (CT) -scan wordt genoemd.

Veel medische klinieken in de Verenigde Staten hebben echter geen CT-scanapparatuur, waardoor zogenaamde Post-COVID-patiënten weinig informatie over hun longfunctie hebben.

Daar kan binnenkort verandering in komen. In een nieuwe studie is iets dat een contrastief leermodel wordt genoemd, ontwikkeld door wetenschappers van de Universiteit van Iowa.

Dit model “leert” hoe een gecompromitteerde longfunctie bij long-COVID-patiënten kan worden gedetecteerd met behulp van samengestelde 2D-beelden die zijn opgebouwd uit 3D CT-beelden.

BEKIJK OOK
Veelbelovende nieuwe methode kan injecties vervangen door pillen

Een andere techniek, transfer learning genaamd, brengt vervolgens longdiagnostische informatie over van een CT-scan naar een röntgenfoto van de borst, waardoor röntgenapparatuur op de borst afwijkingen kan detecteren die hetzelfde zijn als wanneer die patiënten een CT-scan hadden gebruikt.

In de studie, die onlangs werd gepubliceerd in het tijdschrift Frontiers in Physiology, lieten de onderzoekers zien hoe hun contrastieve leermodel kan worden toegepast om kleine luchtwegaandoeningen te detecteren, wat een vroeg stadium is van een gecompromitteerde longfunctie bij Post-COVID-patiënten.

Van de Post-COVID-patiënten waren de modellen geavanceerd genoeg om de ernst van de gecompromitteerde longfunctie te onderscheiden, waardoor mensen met een kleine luchtwegaandoening werden gescheiden van mensen met meer gevorderde ademhalingsproblemen.