Lancering zware commerciële communicatiesatelliet opnieuw gepland voor donderdagavond

Space X

GFC NIEUWSREDACTIE- SpaceX zal opnieuw een concurrerende satelliet lanceren, dit keer een kolossaal exemplaar van 10 ton.

Op 27 juli 2023 om 14:15 uur lokale tijd heeft SpaceX de eerste lancering van de Falcon Heavy-raket geannuleerd en zal het op donderdagavond opnieuw proberen.

De zwaarste commerciële communicatiesatelliet ooit gebouwd staat opgevouwen bovenop een SpaceX Falcon Heavy-raket voor lancering, mogelijk op donderdagavond, vanaf het Kennedy Space Center van NASA in Florida.

Deze satelliet, eigendom van EchoStar en gebouwd door Maxar, weegt ongeveer 9,2 metrische ton of meer dan 20.000 pond. SpaceX’s Falcon Heavy zal het ruimtevaartuig voortstuwen naar een operationele positie in geostationaire baan, meer dan 22.000 mijl (bijna 36.000 kilometer) boven de evenaar.

De lancering werd woensdagavond afgebroken vanwege een “overtreding van abortuscriteria”. Teams bereiden zich nu voor op een nieuwe poging op donderdagavond.

De Jupiter 3-satelliet, eigendom van dochteronderneming Hughes Network Systems van EchoStar, zal internet leveren over de Amerika’s, van Canada tot Argentinië.

Jupiter 3 zal de zwaargewicht kampioen worden van commerciële communicatiesatellieten, aanzienlijk zwaarder dan enige andere satelliet van zijn soort die eerder is gelanceerd. Het zal de meest massieve lading zijn die ooit door een Falcon Heavy is gelanceerd, nog steeds ’s werelds krachtigste commerciële lanceervoertuig in operationele dienst.

OOK INTERESSANT
Directeur CBB: Ik heb nooit persoonlijke informatie van burgers gedeeld met Richano Santokhi

De Falcon Heavy zal na de lancering de twee zijboosters terugbrengen naar landingsplaatsen nabij het Kennedy Space Center, terwijl de centrale kerntrap zal neerstorten in de Atlantische Oceaan.

Na het voltooien van zijn missie zal Jupiter 3 naar zijn operationele positie in de geostationaire baan worden gestuurd en internetdiensten leveren aan onder andere afgelegen huizen, bedrijven, vliegtuigpassagiers, en overheids- en militaire gebruikers.

De lancering van de Jupiter 3-satelliet markeert de voortdurende competitie tussen SpaceX’s Starlink-constellatie en concurrenten zoals Hughes Network Systems om breedbandinternetdiensten naar de wereld te brengen.