fbpx

Warning: Trying to access array offset on value of type bool in /home/gfcnieu1/public_html/wp-content/themes/mts_newsonline/functions.php on line 175

Lagere kans op kanker met biologische voeding?

Mensen die biologisch eten zouden minder kans hebben om kanker te krijgen, zo zou blijken uit een Franse studie gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift JAMA Internal Medicine.

De NutriNet-Santé studie verzamelde via het internet gegevens over eet- en leefgewoonten van 68.946 personen, met een gemiddelde leeftijd van 44 jaar. Het onderzoek loopt bijna vijf jaar. Aan de start van de studie werden vragen gesteld over eet- en leefgewoonten, waaronder ook consumptie van biovoeding, zoals groenten, fruit, vlees en zuivel. Van het kwart mensen dat het meest biologisch at kreeg 1,59 procent kanker, bij het kwart die het minst biologisch at was dat 2,18 procent. Het ging vooral om borstkanker en lymfeklierkanker.

Dat zou te wijden zijn aan de kankerverwekkende stoffen in pesticiden, maar dat werd niet gemeten in de studie. Het zou ook kunnen dat het gevonden verband te wijten is aan bijvoorbeeld het feit dat de consumenten van biovoeding doorgaans hoger opgeleid waren en een hoger inkomen hadden, minder rookten minder, een lager lichaamsgewicht en minder rood vlees en charcuterie aten.

OOK INTERESSANT
Expert: Honden urineren tegen autobanden aan om te communiceren

In het commentaar op de studie wijzen verschillende voeding- en kankerexperts erop dat het onderzoek nog maar een korte follow-up heeft terwijl het lang duurt voordat kanker zich manifesteert. De gemiddelde leeftijd van de deelnemers ligt bovendien op 44 jaar, terwijl veel mensen pas later kanker krijgen.

Volgens de commentatoren zijn andere factoren belangrijker bij het verminderen van de kans op kanker, zoals genoeg bewegen en het eten van veel volkoren producten, groente en fruit. Zij zijn bang dat consumenten vanwege de prijs van biologische producten minder groente en fruit gaan eten om pesticiden te mijden.