fbpx

Laatste horden op weg naar een malaria-vrij Suriname

GFC NIEUWS- Suriname is gegaan van duizenden malaria-gevallen per jaar aan het begin van deze eeuw tot een historisch laag niveau van slechts 30 malaria-gevallen in 2018.

In 2007 werd reeds het Millennium-doel voor malariabestrijding behaald. Sindsdien heeft het ministerie van Volksgezondheid zich gecommitteerd tot malaria-eliminatie in Suriname.

Intussen is Suriname reeds drie keren uitgeroepen tot Malaria Champions of the Americas vanwege het behaalde succes. Echter is de strijd nog niet gestreden.

Hoewel de malariaparasiet bijna is uitgeroeid in Suriname blijft het land kwetsbaar voor malaria-transmissie door de aanwezigheid van de malaria-muskieten (Anopheles) in het binnenland.

Het is daarom altijd mogelijk dat wanneer een met malaria besmet persoon een malaria-vrij gebied binnenkomt, er opnieuw een uitbraak kan plaatsvinden. Dit is een reële dreiging, omdat in Suriname jaarlijks veel malaria-gevallen binnenkomen uit gebieden waar er malaria heerst, zoals Frans-Guyana, Brazilië, Guyana, Venezuela en Afrika.

Malaria wordt veroorzaakt door een parasiet die wordt overgebracht op de mens door de malaria-muskiet (Anopheles). In de regel steekt deze muskiet van zonsondergang tot zonsopkomst. De klachten van malaria kunnen lijken op een normale griep (onder andere: koorts, hoofdpijn en koude rillingen).

Dit jaar hebben wij te kampen met herintroductie van malaria in de Inheemse dorpen Palumeu en Pele Tepu aan de Tapanahony rivier. Dit houdt in dat personen weer malaria kunnen oplopen in deze dorpen.

BEKIJK OOK
PURP lanceert jongerencampagne “Wij erven deze stad” op AdeKUS

Het Malaria Programma van het ministerie van Volksgezondheid, de Medische Zending en het Bureau Openbare Gezondheid (B.O.G.) zijn succesvol bezig deze opflakkering van de malaria transmissie in boven genoemde dorpen te stoppen.

Behalve dat de lokale bevolking regelmatig wordt getest op malaria is die ook voorzien van repellent en met insecticide bewerkte klamboes.

Aan reizigers naar het binnenland, in het algemeen en de bovengenoemde dorpen wordt in het bijzonder geadviseerd om contact te maken met de afdeling Anti-Malaria Campagne (A.M.C.) van het BOG voor advies, met betrekking tot het gebruik van anti-malaria tabletten om de ziekte te voorkomen.

Enkele adviezen om zich te beschermen tegen muskietenbeten zijn:

het slapen onder een klamboe,
het dragen van loszittende beschermende kleding (lange broek, lange mouw hemd, sokken, etc.), het behandelen van kleding met daarvoor bestemde insecticide of repellent en
het insmeren van de onbedekte huid met repellent.

Ook is het belangrijk om aan malaria te denken bij het optreden van griepverschijnsel na bezoek aan een gebied waar malaria voorkomt.

Het ministerie van Volksgezondheid roept eenieder op om alert te blijven. Laat een malaria-vrij Suriname ook uw doel zijn.