fbpx

Laat de dieren met rust!

INGEZONDEN– Iemand plaatste de volgende stelling op Facebook: ‘De regering moet voeding voor dieren plaatsen op de lijst van eerste levensbehoeften’.

Het antwoord daarop moet simpel zijn: laat de dieren met rust! Huisdieren bestaan niet! Dieren kunnen zonder interventies van mensen overleven!

De regering heeft zijn handen al vol om voeding te geven aan grote delen van de samenleving die verpauperen. Dieren kunnen zich overigens heel goed redden, zonder de hulp van mensen.

Door de uitbraak van verschillende ziektes zouden wij er overigens hard over moeten nadenken om onze relatie tot dieren te wijzigen.

Wij zijn bezig met gevaarlijk gedrag door het uitbuiten van de natuur en door dieren te kwetsbaar te maken. Met intensieve contacten die kunnen leiden tot ernstige gevolgen voor de mens.

De omgang met dieren is niet langer alleen een ethische kwestie, maar ook een economische en een maatschappelijke. De volksgezondheid wereldwijd is in het geding.

De grootste bedreiging voor de mens is namelijk de mens zelf. Niet het virus is de boosdoener. Aids, Ebola, SARS en nu Covid-19 zijn ziektes ontstaan door de menselijke penetratie in de natuur. De relatie mens – dier is verziekt, zorgt voor geweld tegen dieren en ook, in de vorm van zoönosen, tegen onszelf. Vernietiging en zelfvernietiging.

BEKIJK OOK
Leerkracht Sanatan Dharmschool onder psychische behandeling vanwege seksueel molest en rancune op de werkvloer

Virologen zijn het er al lang over eens. Zij zeggen dat er steeds meer risico’s zijn op pandemieën. Het gevaar ligt niet alleen in Azië en Afrika, maar wereldwijd.

Dodelijke virussen die de kans krijgen te ontstaan doordat dierenkwelling, hygiëne, dierconcentraties en overdadige vleesconsumptie hand in hand gaan.

We hebben weinig tot niets geleerd. Op deze naïeve en immorele voet doorgaan betekent dat er niets gaat veranderen.
Om in de toekomst dit soort pandemieën te voorkomen, moeten we onze relatie met dieren grondig herzien. Er is een andere kijk op dieren nodig.

Laten we leren van de huidige pandemie en besluiten anders naar het dier, en onszelf, te kijken voordat het ook voor de mens te laat is.

Laten we stoppen met wreedheden tegen dieren en ze laten leven binnen natuurlijke omstandigheden met respect voor hun eigen waarde en integriteit, en ook uit respect voor de mens.

De Stem

Publicatie van ingezonden stukken houdt niet in dat de redactie het eens is met de inhoud. Wenst ook u een ingezonden stuk te publiceren? Mail dit naar [email protected]

BEKIJK OOK: Zwervers niet zonder meer wegstoppen in psychische instelling