fbpx

Laat de dieren met rust?

INGEZONDEN– Ik las een artikel onder de kop “Laat de dieren met rust”. Let wel ik ken de FB-stelling niet.

In mijn reactie neem ik die niet mee. Mijn reactie is slecht op wat volgens door de schrijver wordt gezien als het antwoord regarderende de vraag; als dierenvoeding gesubsidieerd moet worden.

Zoals ik zijn er velen die, in ieder geval niet bewust, een huisdier kweken. Ik tolereer b.v. de gekko wel als huisdier en ben blij dat zij mij helpen een paar minder wilde muskieten te hebben die overigens ongevraagd mijn woongenot verstoren. Ik, zoals velen anderen, heb wel huisgenoten die niet behoren tot het menselijk ras.

Ik voel me ongemakkelijk te bedenken ze niet te voorzien van een maaltijd slechts zodat ik een ander medemens kan voorzien van voeding. Ik kan me vergissen maar mijn gedomesticeerd wilde dier en of die van anderen, hebben niet gemaakt dat onze andere medeburgers verpauperen.

Ik voel me heel ongemakkelijk deze leden van mijn familie te vergelijken met corrupte politici. Het kotsend gevoel bij die gedachte neemt af bij het bedenken dat wij die wilde dieren niet gevraagd hadden als zij het goed vonden dat hun natuurlijke leefomgeving met ons te delen. Terwijl wij soms jubelend medeburgers toestemming geven om ons te leiden en hun falen ook nog goed proberen te praten. Maar inderdaad, wilde dieren kunnen zich prima redden in hun leeft omgeving.

De dieren die afstammen van de door onze voorouders gedomesticeerde wilde dieren, kunnen we waarschijnlijk niet aan hun lot overlaten met de goede hoop dat die zich prima zullen redden. Overigens vraag ik me af wat het zou betekenen voor de veiligheid, of tenminste het gevoel van veiligheid, van de samenleving.

Ik probeer me voor te stellen hoe dit uit moet zien, dieren bij massa uitlaten met nog een laatste “doe je best, wees flink” knuffel. En aangezien zij nog iets van hun oer voorouders in zich hebben zij zich ongetwijfeld zullen verenigen in o.a. roedels en clusters. Aangezien zij maar weinig beschikbare middelen hebben om hun territorium te verdedigen, of te veroveren, zal aanvallen en doorgaan met aanvallen waarschijnlijk de meest voor de hand liggende methode zijn om dit te bereiken. Tenminste totdat de overtreder van geachte is veranderd en het betreden gebied wegvlucht. Dat is als de overtreder zich nog kan bewegen. Zullen onze kinderen die alleen te voet de school kunnen bereiken zich ook prima kunnen redden?

BEKIJK OOK
Toeloop van patiënten met verschijnselen rotavirus bij RGD-poliklinieken

Ik wens voor te stelen dat in de maatschappelijk discussie over rekenschap van zij aan wie wij macht hebben gegeven over ons, wij de wilde dieren welke wij zodanig hebben gekweekt dat zij alleen nog kunnen wonen in en rondom ons huis even weglaten uit de discussie.

Ik denk dat we meer hebben aan een discussie welke zich buigt over hoe wij met elkaar omgaan ook in tijden zonder de dreiging van een pandemie of gevaren die resulteren in miljoenen doden. De juiste leiders kiezen die ons niet in een situatie doen belanden waar wij moeten kiezen wie we wel en wie we niet kunnen voeden.

Dat wij ons buigen hoe wij er samen voor kunnen zorgen dat wij de meest basale rechten van de mens, en dier, toegankelijk kunnen maken voor ons allen. Doen we dat, dan maak het niet uit wat volgt gedurende deze of de volgende pandemie. Gedurende deze of de volgende waarde vermindering van de tegenprestatie van ons arbeid.

Wanneer wij samen in balans leven met elkaar, onze hebzucht kunnen beteugelen, weten wanneer genoeg genoeg is, dan zullen vragen voor gesubsidieerde dierenvoeding geen nieuwsitems meer zijn. Want we hebben dan genoeg om ook de wilde dieren extra te kunnen voeden als dat nodig mocht zijn.

P8R

Publicatie van ingezonden stukken houdt niet in dat de redactie het eens is met de inhoud. Wenst ook u een ingezonden stuk te publiceren? Mail dit naar [email protected]

Maandsalaris vanaf SRD 6000,- Vacatures beschikbaar voor administratieve krachten, gezondheidmasseuses en salesrepresentatives. Klik HIER voor meer informatie…..