fbpx

Kwestie Canawaima Ferry prioriteit voor OWT&C

Het ministerie van Openbare Werken Transport en Communicatie (OWT&C) doet er alles aan om de veerboot die voor de verbinding tussen Suriname en Guyana zorgt spoedig te laten repareren.

Uit technisch onderzoek is gebleken dat beide motoren van het vaartuig defect zijn. Volgens minister Vijay Chotkan geniet het de volle aandacht van zijn departement. Ook president Desi Bouterse is hierover op de hoogte gesteld.

In de laatste week van mei werd de veerboot uit de operatie gehaald. Als gevolg daarvan heeft de minister gelijk gesprekken gevoerd met de Canawaima Ferry Services om de dienst operationeel te houden.

“We moeten snel in actie gaan, omdat het de passagiers goed uitkomt en omdat beide landen aan verdienen. We moeten ook rekening houden met het verdrag, waarbij beide landen in moeten komen (50% om 50%) voor het onderhoud en de reparatie van het schip,” aldus Chotkan.

BEKIJK OOK
Stichting Nationaal Monument Kind met Beperking Suriname organiseert teken- en schilderdag

Vanwege de ernst van de situatie is er een schrijven gestuurd naar de collega-minister in Guyana. Een gesprek dat zou plaatsvinden in Nickerie werd echter op het laatste moment door Guyana afgelast.

De minister is niet bij de pakken blijven neerzitten, maar heeft een openbare aanbesteding laten houden. Het bedrijf Migos heeft de laagste inschrijving gedaan. Het ligt in de bedoeling dat de veerboot binnen twee weken weer ingezet kan worden voor het onderhouden van de veerverbinding tussen Suriname en Guyana.

In de tussentijd wordt vanuit Suriname gezorgd voor een oplossing, waarbij de Canawaima eventueel met een grotere duwboot ingezet kan worden, in afwachting op de grote beurt die de boot nodig heeft.

Echter is het wachten op Guyana voor het verlenen van medewerking, zodat het veer bij aankomst in Guyana kan aanmeren.