fbpx
Kwart wereldbevolking besmet met slapende tbc-bacteriën

GFC NIEUWS- Hoewel COVID-19 het nieuws momenteel domineert, blijft tuberculose de dodelijkste infectieziekte ter wereld.

Op Wereldtuberculosedag, die jaarlijks op 24 maart valt, wordt de ziekte extra in de kijker gezet.

Maar liefst een kwart van de wereldbevolking is besmet met slapende tuberculosebacteriën. Jaarlijks ontwikkelen die bacteriën zich bij 10 miljoen mensen tot een actieve ziekte; waarvan 1,5 miljoen mensen uiteindelijk het leven lieten. Dat zijn 3 dodelijke slachtoffers per minuut.

Tbc is een bacteriële infectieziekte die voornamelijk de longen aantast, maar ook kan optreden in andere lichaamsdelen. De symptomen zijn langdurig hoesten (gedurende langer dan twee weken), koorts, pijn in de borst en vermoeidheid en kunnen uiteindelijk leiden tot een levenslang beschadigde longcapaciteit.

Zonder, of bij laattijdige behandeling, leidt de ziekte heel vaak tot de dood. Besmetting gebeurt door het inademen van de bacteriën die vrijkomen wanneer een besmet persoon ademt, hoest of niest.

Tbc komt voornamelijk voor in Azië en in Sub-Sahara-Afrika.

Wie besmet raakt met tuberculose is niet verloren, want 85% van de getroffen mensen geneest met behandeling. Die is wel niet gering: een mix van verschillende geneesmiddelen moet 6 maanden lang ingenomen worden.

De weg naar genezing ligt dikwijls bezaaid met obstakels, zeker in ontwikkelingslanden. De toegang tot medische hulp en tot een correcte en doeltreffende behandeling is vaak beperkt.

Meer nieuws

7 nieuwe coronagevallen erbij

GFC NIEUWS- Dinsdag testten 7 personen positief op Covid-19. Paramaribo noteert 6 nieuwe besmettingen en Wanica 1.

BOG houdt drive- thru-uitreiking

GFC NIEUWS- Ter afsluiting van de training Basis Psychosociale Vaardigheden voor COVID-19 hulpverleners heeft er een drive-thru uitreiking plaatsgevonden.

Dringende aanpak natte infrastructuur Saramacca

GFC NIEUWS- Tijdens een spoed onderhoud tussen het DNA-lid Radjendre Debie en districtscommissaris Sherin Bansi-Durga van Saramacca met de minister van Landbouw, Veeteelt en Visserij…

Geen nieuwe Covid-gevallen maandag

GFC NIEUWS- Al twee dagen op rij is niemand positief getest op Covid-19. Het voorbije etmaal zijn 23 testen uitgevoerd en testte iedereen negatief.

Achaibersing buigt zich over knelpunten BBGO

GFC NIEUWS- Minister Armand Achaibersing van Financiën en Planning heeft zich samen met het bestuur van de Bond voor Belangenbehartiging Gepensioneerden uit Overheidsdienst (BBGO) gebogen…

BEP brengt bezoek aan Kwinti en Pamaka Gaaman

GFC NIEUWS- Een delegatie van de politieke partij BEP onder leiding van voorzitter Ronny Asabina heeft op Onafhankelijkheidsdag een kennismakingsbezoek gebracht aan de pas beëdigde…

Succesvolle launch NPS Global Village

GFC NIEUWS- Op initiatief van afdeling Nederland van de Nationale Partij Suriname (NPS) is recent tijdens een virtuele kick-off meeting de NPS Global Village gestart.

Vergunning City Change opgeschort

GFC NIEUWS- De Centrale Bank van Suriname heeft conform artikel 38 lid 2 Wet Toezicht Geldtransactiekantoren 2012 de door haar aan City Change, gevestigd aan…

China wil versterking band met Suriname

GFC NIEUWS- De ambassadeur van China, Liu Quan, heeft tijdens een bezoek aan de minister van Natuurlijke Hulpbronnen (NH), David Abiamofo, het belang van het…