Kwamalasemutu voorzien van veilig drinkwater

GFC NIEUWS- Met het voorzien van het Trio-dorp Kwamalasemutu in Sipaliwini van schoon en veilig drinkwater is wederom invulling gegeven aan een van de beleidsprioriteiten van de regering.
Voor de bewoners was het de afgelopen week een groots moment om de kraan te mogen opendraaien voor schoon drinkwater.
De Surinaamsche Waterleiding Maatschappij (SWM) heeft zich de afgelopen week met man en macht ingezet om de nutsvoorziening in het dorp rond te krijgen. Allereerst zijn er zonnepanelen geplaatst, aangezien er door middel van zonne-energie ervoor gezorgd wordt dat het water uit de bron wordt gepompt naar het systeem.
De zonne-energie biedt ook de garantie dat er optimaal watertoevoer is. Samen met de bewoners van Kwamalasemutu, verliep het werk wat vlotter voor de SWM. Met hun assistentie is er een buizensysteem van ongeveer 500 meter geplaatst, zegt Henry Stekkel, Regiocoördinator Distributie Binnenland van de SWM.
Granman Asongo Alalaparu van Kwamalasemutu is zeer verheugd met deze ontwikkeling in zijn dorp. Onder meer hoeven vrouwen niet meer naar de rivier om water te halen.
In maart 2019 kampte het dorp met watertekort vanwege klimatologische omstandigheden. De bewoners werden toen per vliegtuig van water voorzien.
De regering besloot naar duurzame alternatieven uit te kijken, ook om de watervoorziening voor het nageslacht te garanderen. De afdeling Waterwinning van de SWM heeft daaropvolgend met succes twee waterbronnen geboord.

Overige berichten