fbpx

Kwamalasemutu produceert hooglandrijst om voedseltekorten te voorkomen

GFC NIEUWS- Kwamalasemutu heeft onlangs een succesvolle eerste oogst gehad van hooglandrijst.

Het Trio dorp, gelegen in Sipaliwini heeft vanaf 2006, na de grote overstroming van woonconcentraties in het binnenland, jaarlijks te kampen gehad met voedselschaarste en moet nu zelfvoorzienend zijn. Deze oogst is daarom bestemd als zaaizaad om verder grotere arealen te beplanten.

De voorzitter van de stichting Ana Makandi, Johannes Tojo, is in eerste instantie benaderd om de mensen in het bestuursressort kennis en inzicht te geven in het verbouwen van dit rijstproduct.

Vanwege de beperkte bereikbaarheid moet alles worden ingevlogen, wat tot gevolg heeft dat voedingsmiddelen haast onbetaalbaar zijn in dit deel van Zuid-Suriname.

Districtscommissaris Theresia Cirino van bestuursressort Coeroeni heeft enkele maanden terug, samen met de Stichting dit succesvol initiatief uitgewerkt, zodat de in stamverband levende dorpsbewoners niet volledig afhankelijk hoeven te zijn van producten en goederen uit Paramaribo.

BEKIJK OOK
NDP wil opheldering president over ‘fresh capital’

Granman Asongo Alalaparu en de bewoners van dit gebied zijn blij met deze mijlpaal. De boer met de beste oogstresultaten heeft ook een ploegmachine van het Commissariaat ontvangen en is bereid zijn kennis met medebewoners te delen. In later stadium van het project, zal de gemeenschap van meer en adequate gereedschap worden voorzien.

Cirino is blij dat de mensen dit project van duurzame voedselvoorziening willen uitvoeren. Bewoners delen ook graag hun succesvolle uitvindingen en -technieken met elkaar, voor een betere productie.

Het is volgens de burgermoeder haar taak om te streven naar het algemeen en bijzonder welzijn van de bevolking. Dit project is één der prioriteiten in het Ressortplan van Coeroeni.