fbpx
Kunstproject Rinaldo Klas en Leonnie van Eert met kinderen met een beperking

Donderdag houdt Readytex Art Gallery de vierde Thursday-Night-Feature (TNF) voor dit jaar. Deze aanstaande TNF belicht een mooi project in Frans-Guyana waar de kunstenaars Rinaldo Klas en Leonnie van Eert recentelijk bij betrokken waren. Het betreft een project in Cayenne, geïnitieerd door EMEGA, een organisatie in Frans-Guyana met als doel kinderen met een beperking te helpen integreren in de maatschappij.

In dit kader organiseert zij onder andere kunst-gerelateerde activiteiten om deze kinderen in contact te brengen met kunst en cultuur om zo hun zelfvertrouwen te vergroten. Kunstenaar John Lie A Fo die zelf ook in Frans-Guyana woont, is ook betrokken bij de projecten van deze organisatie.

In een samenwerking tussen EMEGA en Readytex Art Gallery, en als onderdeel van een veel groter project met kunstenaars en kinderen, verbleven Rinaldo Klas en Leonnie van Eert van 24 februari tot en met 4 maart in Frans-Guyana. Hier werkten zij elk met kleine groepen kinderen met een beperking, aan een kunstwerk met als thema ‘wind’.

Ondersteund door begeleiders van EMEGA hebben beide kunstenaars met veel genoegen en succes het project met de kinderen kunnen uitvoeren. Rinaldo werkte met een groep van 10 kinderen van ongeveer 14 jaar oud, allen met een lichte verstandelijke beperking. Onder zijn begeleiding creëerden de jongeren gezamenlijk een groot masker dat op een lange stok buiten in de wind geplaatst werd.

Nadat het grote masker af was, tekenden de jongeren elk nog een eigen masker op papier. Leonnie werkte met een groep van 9 autistische kinderen in leeftijden tussen de 7 en 12 jaar. De kinderen maakten vogels van keramiek en op een achtergrond van doek schilderden ze gezamenlijk een ‘winderige’ lucht. Hier werden de vogels van klei op bevestigd. Ook maakten de kinderen vrolijk beschilderde vogelhuisjes van petflessen die buiten in de wind werden opgehangen.

De participatie van Rinaldo Klas en Leonnie van Eert is behalve door EMEGA en haar partners in Frans-Guyana en Readytex Art Gallery in Suriname, mede mogelijk gemaakt door de Franse ambassade in Paramaribo en kunstenaar John Lie A Fo.

Op de TNF van donderdag 5 april delen de kunstenaars in een presentatie hun ervaringen tijdens dit bijzondere project in Frans-Guyana met het publiek. Enkele vertegenwoordigers van EMEGA zijn op deze avond ook aanwezig en van hen zal Evelyne Vidil een korte presentatie geven over de organisatie.

Readytex Art Gallery is op deze avond geopend van 19:00 – 21:00 uur en de presentatie begint om 19:30 uur. Uiteraard kan het publiek op deze avond naast de presentatie, ook genieten van alle andere kunstwerken die in de overige ruimten van de galerie geëtaleerd staan.(GFC)

Meer nieuws

Crimineel duo aangehouden en opgesloten

GFC NIEUWS- Leden van Recherche Regio Paramaribo hebben in samenwerking met het Regio Bijstand Team Paramaribo (RBTP) de voortvluchtige verdachte Anan M. opgespoord en aangehouden….

Geen Covid-19-persconferentie deze week

GFC NIEUWS- Het ministerie van Volksgezondheid heeft deze week geen Covid-19-persconferentie gehouden. Impotent of minder potent? Maak online gebruik van professionele adviezen van internationale topexperts….

Regering komt met Sociaal Vangnet

GFC NIEUWS-De maatregelen die de regering zal treffen om de economie wederom gezond te maken, zullen een impact hebben op de samenleving en heeft de…

Brunswijk vraagt geduld samenleving

GFC NIEUWS- Op woensdag 16 september was het precies twee maanden dat de regering Santokhi-Brunswijk aan de macht is. Impotent of minder potent? Maak online…

De Heilige Maand Purushottam Más

GFC NIEUWS- Op de Hindū kalenders dit jaar staat voor de periode 18 september t/m 16 oktober Purushottam Más (Malmás) vermeld. Impotent of minder potent?…

Suriname heeft goede vriend in Amerika

GFC NIEUWS- Suriname heeft in Amerika een goede partner gevonden. Dit zei de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Michael Pompeo, tijdens zijn eendaags bezoek aan…

President Santokhi ontvangt minister Pompeo

GFC NIEUWS- President Chandrikapersad Santokhi heeft de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Michael Pompeo ontvangen op het presidentieel paleis. Impotent of minder potent? Maak online…

Lions biedt gratis diabetestest aan

GFC NIEUWS- Lions Club Paramaribo Central is met ondersteuning van haar moederclub Lions Club International gestart met een diabetesproject om het bewustzijn over de gevaren…