fbpx

Kunstmatige tong kan subtiel verschil in whisky-soorten ‘proeven’

GFC NIEUWS- Een kunsmatige tong die in staat is om subtiele verschillen in diverse whiskey- soorten te onderscheiden, kan de handel in nep-whiskey helpen bestrijden, zeggen wetenschappers.

De miniatuur ‘proever’ kan zelfs met 99% juistheid het verschil aangeven tussen whisky’s van hetzelfde merk die in verschillende vaten gerijpt zijn, en tussen whisky’s van 12, 15 en 18 jaar oud.

De technologie kan gebruikt worden voor kwaliteitscontrole en om de steeds meer voorkomende namaak te ontmaskeren.

“We noemen het een kunstmatige tong omdat het op een gelijkaardige manier werkt als een menselijke tong”, zei Alisdair Clark van de School of Engineering van de University of Glasgow.

BEKIJK OOK
Politie onderzoekt dodelijk verkeersongeval Coronie

“Bovenop het overduidelijke potentieel van de kunstmatige tong in het identificeren van nagemaakte alcoholische dranken, kan ze ook gebruikt worden in testen voor de voedselveiligheid en kwaliteitscontrole – in feite overal waar een draagbare, herbruikbare testmethode nuttig zou kunnen zijn”, zei Clark.

Rare Whisky 101, een consultancy-firma die zeldzame whisky’s taxeert, ontdekte vorig jaar dat van 55 ‘zeldzame’ Schotse whisky’s die aangekocht werden op de secundaire markt – niet bij de fabrikanten zelf -, er 21 namaak waren.