fbpx
Kunstmatige methode om klimaatsverandering tegen te gaan

GFC NIEUWS- In de laatste decennia zijn onderzoekers erachter gekomen dat de evolutie van het leven op aarde tevens afhangt van wat er zich in het heelal afspeelt.

Een voorbeeld hiervan is de enorme planetoïde-inslag die 66 miljoen jaar geleden alle dinosauriërs van de aardbodem wegvaagde. Wetenschappers hebben nu nog een voorbeeld gevonden van hoe een buitenaardse gebeurtenis invloed heeft uitgeoefend op het leven op aarde en mogelijk kan dit effect kunstmatig nagebootst worden en zo klimaatverandering een halt toeroepen.

Zo’n 470 miljoen jaar geleden botste in de planetoïdengordel tussen Mars en Jupiter twee enorme ruimtestenen op elkaar.

Eén van deze planetoïden – die zo’n 150 kilometer groot moet zijn geweest – werd verpletterd en verspreidde stof door het hele zonnestelsel, zegt onderzoeksleider Birger Schmitz uit.

Het stof van de gigantische planetoïde bereikte ook de aarde, waar het vervolgens zonlicht blokkeerde. En dit was het startschot van een nieuwe ijstijd.

Bovendien werd de aarde naderhand verdeeld in verschillende klimaatzones – de aarde kende tot dan toe een vrij homogeen klimaat – van Arctische omstandigheden aan de polen naar tropische condities rond de evenaar.

De onderzoekers kwamen erachter dat de nasleep van de botsing ook de biodiversiteit op aarde naar een hoger niveau tilde. Zo leidde het nieuwe klimaat tot een grotere diversiteit onder ongewervelden.

Volgens de onderzoekers kan deze onverwachte ontdekking ook relevant zijn om de opwarming van de aarde een halt toe te roepen. Onze planeet warmt momenteel namelijk in rap tempo op.

Volgens sommige onderzoekers stevenen we op dit moment af op een situatie die doet denken aan de omstandigheden die op aarde heersten vóór de betreffende botsing tussen de planetoïden 470 miljoen jaar geleden.

In de afgelopen tien jaar passeerden verschillende kunstmatige methoden de revue die de aarde zouden moeten afkoelen in tijden van een grote klimaatramp. Maar die stofwolk van 470 miljoen jaar geleden lijkt het werkje knap te hebben geklaard.

Eerder al toonden onderzoekers aan dat het mogelijk is om ruimtestenen – net als satellieten – in een baan rond de aarde te plaatsen op een zodanige manier dat ze continue fijnstof voortbrengen en zo het warme zonlicht gedeeltelijk blokkeren. En op die manier zou de aarde dus afgekoeld kunnen worden.

“Onze resultaten tonen voor het eerst aan dat dergelijk stof de aarde al eens drastisch heeft afgekoeld,” zegt Schmitz. “De studie geeft een meer gedetailleerd inzicht in hoe dat precies werkt. En dat kan op zijn beurt weer worden gebruikt om na te gaan of modellen en simulaties ook echt realistisch zijn.”

Meer nieuws

49- jarige gewelddadige dief opgepakt

GFC NIEUWS- De 49-jarige Dharminderpersad C. is op donderdagavond 22 oktober aangehouden door de politie. Dikke mensen slanken het makkelijkste af met afslanksysyeem Constantin, zeggen…

Bazo- en BZV-aanvragen via Sozavo

GFC NIEUWS- De regering heeft besloten dat per 15 november alle aanvragen voor de Bazo- en BZV- verzekering bij de afdeling Basiszorg van het ministerie…

Vuilophalers in actie

GFC NIEUWS- Vuilophalers die werkzaamheden verrichten voor het ministerie van Openbare Werken (OW) zijn in actie. Dikke mensen slanken het makkelijkste af met afslanksysyeem Constantin,…

Onderzoek naar cacaoproductie in Suriname

GFC NIEUWS- Tanja Tijtel en Naomi Venetiaan van het Polytechnic College Suriname hebben voor hun afstudeerproject voor het programma Hoger Laboratorium Onderwijs, samen een onderzoek…

Genti Mangroe nieuwe directeur Jeugdzaken

GFC NIEUWS- Donderdag heeft de ondertekening plaatsgevonden van het protocol van overdracht voor het Directoraat Jeugdzaken van het ministerie van Arbeid, Werkgelegenheid en Jeugdzaken (AW&J)….

ICJ volgt decemberstrafproces op de voet

GFC NIEUWS- De Internationale Commissie van Juristen (ICJ) zal het 8 decemberstrafproces blijven volgen. Dikke mensen slanken het makkelijkste af met afslanksysyeem Constantin, zeggen wetenschappers….

Bazo en BZV-kaarten automatisch verlengd

GFC NIEUWS- De Onderraad Sociaalzekerheidsstelsel heeft besloten dat alle verstrekte en nog te verstrekken Bazo en BZV zorgverzekeringen met een geldigheidsduur tot 31 oktober 2020…

NDP-topper Clairy Linger heengegaan

GFC NIEUWS- NDP-topper Clairy Linger is ingeslapen. Dikke mensen slanken het makkelijkste af met afslanksysyeem Constantin, zeggen wetenschappers. Klik op de foto voor meer informatie….

5.192 Covid-positief getest, 5.046 genezen

GFC NIEUWS- In Suriname zijn vanaf 13 maart 5.192 personen besmet geraakt met het coronavirus. Dikke mensen slanken het makkelijkste af met afslanksysyeem Constantin, zeggen…

Sanatan Dharmscholen blikken tevreden terug

GFC NIEUWS- De Sanatan Dharmscholen hebben voor het schooljaar 2019/2020 een goed slagingspercentage gerealiseerd. Dikke mensen slanken het makkelijkste af met afslanksysyeem Constantin, zeggen wetenschappers….

Wesley Rozenhout nieuwe directeur Grassalco

GFC NIEUWS- Directeur Linus Diko van Grassalco heeft dinsdag overgedragen aan Wesley Rozenhout. Dikke mensen slanken het makkelijkste af met afslanksysyeem Constantin, zeggen wetenschappers. Klik…

Hatramij schenkt waarschuwingsborden aan OW

GFC NIEUWS- Hatramij Suriname heeft waarschuwingsborden geschonken aan het ministerie van Openbare Werken (OW). Dikke mensen slanken het makkelijkste af met afslanksysyeem Constantin, zeggen wetenschappers….