fbpx

Kunstmatige alvleesklier ontwikkeld die kan helpen bij handhaven gezonde glucosespiegels bij type 2 diabetespatiënten

GFC NIEUWSREDACTIE- Wetenschappers van de Universiteit van Cambridge hebben met succes een kunstmatige alvleesklier getest voor gebruik door patiënten met diabetes type 2.

Het apparaat – aangedreven door een algoritme ontwikkeld aan de Universiteit van Cambridge – verdubbelde de hoeveelheid tijd dat patiënten in het doelbereik voor glucose waren in vergelijking met standaardbehandeling en halveerde de tijd die werd besteed aan het ervaren van hoge glucosespiegels.

Naar schatting leven ongeveer 415 miljoen mensen wereldwijd met diabetes type 2, wat ongeveer $ 760 miljard aan jaarlijkse wereldwijde gezondheidsuitgaven kost.

Volgens Diabetes UK hebben alleen al in het VK meer dan 4,9 miljoen mensen diabetes, van wie 90% diabetes type 2 heeft, en dit kost de NHS naar schatting £ 10 miljard per jaar.

Type 2 diabetes zorgt ervoor dat de glucosespiegels – de bloedsuikerspiegel – te hoog worden. Normaal gesproken worden de bloedsuikerspiegels gecontroleerd door de afgifte van insuline, maar bij diabetes type 2 wordt de insulineproductie verstoord. Na verloop van tijd kan dit ernstige problemen veroorzaken, waaronder oog-, nier- en zenuwbeschadiging en hartaandoeningen.

BEKIJK OOK
Je vriend of vriendin oraal verwennen verhoogt risico op keelkanker

De ziekte wordt meestal beheerd door een combinatie van veranderingen in levensstijl – verbeterde voeding en meer lichaamsbeweging, bijvoorbeeld – en medicatie, met als doel de glucosespiegels laag te houden.

Onderzoekers van het Wellcome-MRC Institute of Metabolic Science aan de Universiteit van Cambridge hebben een kunstmatige alvleesklier ontwikkeld die kan helpen bij het handhaven van gezonde glucosespiegels.

Het apparaat combineert een kant-en-klare glucosemonitor en insulinepomp met een app die door het team is ontwikkeld, bekend als CamAPS HX.

Deze app wordt uitgevoerd door een algoritme dat voorspelt hoeveel insuline nodig is om de glucosespiegels in het doelbereik te houden.