fbpx

Kunstmatige alvleesklier blijkt levensreddend voor jonge kinderen met diabetes type 1

GFC GEZONDHEIDSREDACTIE- Een kunstmatige alvleesklier ontwikkeld door een team van Cambridge-onderzoekers helpt zeer jonge kinderen met diabetes type 1 te beschermen in een bijzonder kwetsbaar moment van hun leven.

Een studie die deze week is gepubliceerd, heeft aangetoond dat het zowel veilig is om te gebruiken als effectiever in het beheren van hun bloedsuikerspiegel dan de huidige technologie.

In het New England Journal of Medicine vergeleken onderzoekers de functies van de kunstmatige alvleesklier, die een algoritme gebruikt om de hoeveelheid insuline te bepalen die wordt toegediend door een apparaat dat door het kind wordt gedragen.

Het beheersbaar houden van diabetes type 1 is een uitdaging bij zeer jonge kinderen, vanwege een aantal factoren, waaronder de hoge variabiliteit in de niveaus van insuline die nodig zijn en in hoe individuele kinderen reageren op de behandeling, en hun onvoorspelbare eet- en activiteitspatronen.

BEKIJK OOK  Moeder ondergaat spoedoperatie nadat ze COVID-19 test swab inslikt

Kinderen lopen vooral risico op gevaarlijk lage bloedsuikerspiegels (hypoglykemie) en hoge bloedsuikerspiegels (hyperglykemie).

Eerdere studies hebben langdurige hyperglykemie bij kinderen met type 1 diabetes gekoppeld aan lagere IQ-scores en langzamere hersengroei.

Om de glucosespiegels van kinderen te beheren, wenden artsen zich steeds vaker tot apparaten die continu de glucosespiegels controleren en insuline afgeven via een pomp, die insuline toedient via een canule die in de huid wordt ingebracht.

Deze apparaten zijn tot op zekere hoogte succesvol gebleken bij oudere kinderen, maar niet bij zeer jonge kinderen.

De huidige technologie vereist dat ouders de glucosespiegels van hun kind beoordelen met behulp van een monitor en vervolgens handmatig de hoeveelheid insuline aanpassen die door de pomp wordt toegediend.