Kunstenaar Roddney Tjon Poen Gie vertelt over deelname aan ‘Forest Art Guyane’

Op het programma voor de eerste Thursday-Night-Feature (TNF) van Readytex Art Gallery voor het nieuwe jaar, staat een speciale presentatie van beeldend kunstenaar Roddney Tjon Poen Gie.

De kunstenaar was van 2 tot en met 12 november 2017 namelijk in Saint-Laurent du Maroni, in Frans-Guyana, als participant van het project ‘Forest‘ Art Guyane 2017’.

Dit kunstproject werd uitgevoerd in ‘La forêt domaniale des Malgaches’, een nationaal bos met een oppervlakte van ongeveer 634.651 hectares, in Saint-Laurent du Maroni.

Verschillende kunstenaars transformeerden 7 omgevallen of dode bomen tot artistieke openbare kunstinstallaties, met als doel het toeristisch aanbod in deze publieke bossen verder te ontwikkelen en te diversifiëren, en het algemene publiek te laten kennismaken met andere vormen van kunst.

Dergelijke Forest‘ Art projecten werden eerder, in 2008 en 2011, gehouden in bosrijke gebieden in Frankrijk, en in 2015 in Martinique. Het thema van ‘Forest‘ Art Guyane 2017’ was Libi Makandra, oftewel samenleven.

De participerende kunstenaars kregen langs een pad van ongeveer 3.3 km lang, elk een boomstam toegewezen die zij, met dit thema in gedachten, mochten transformeren tot indrukwekkende sculpturen. Tjon Poen Gie werd als enige niet Franssprekende kunstenaar aangenomen voor deelname.

Andere deelnemers waren onder andere afkomstig uit Frans-Guyana, Frankrijk, Nieuw-Caledonië en Martinique.

In zijn sculptuur, vervaardigd van een Wakapou (Bruinhart)-stam van 6.15 meter lang en 40 -50 cm in diameter, verwerkte Tjon Poen Gie twee figuren met de ruggen naar elkaar toe. De symboliek achter zijn ontwerp is dat Suriname en Frans-Guyana als naaste buren, altijd voor elkaar moeten klaarstaan: ‘they should have each other’s backs’.

Hij bewerkte de stam horizontaal, maar tegen het einde van het project werd het kunstwerk met behulp van een hijskraan verticaal in de grond gezet. De figuren houden allebei ook een schild voor zich en in het bovenste schild graveerde Tjon Poen Gie de tekst ‘libi makandra’ in het Afaka schrift, als symbool van communicatie.

In zijn presentatie op de TNF van donderdag 4 januari vertelt Tjon Poen Gie meer over deze weeklange ervaring in Frans-Guyana en laat hij door middel van foto’s ook zien hoe zijn kunstwerk in het bos van Saint-Laurent du Maroni geleidelijk aan tot stand kwam.

De deuren van Readytex Art Gallery openen op deze avond om 19:00 uur en de presentatie start om 19:30 uur.

Het publiek kan op deze avond ook genieten van alle andere kunstwerken die door de hele galerie heen geëtaleerd staan.(GFC)

Overige berichten