fbpx

‘Kunduz’ was vergissing, dus geen krijgsraad

Het bombardement op een ziekenhuis van Artsen zonder Grenzen (AzG) was geen oorlogsmisdaad, maar een aaneenschakeling van menselijke fouten en technisch falen.

De verantwoordelijken voor de aanslag van 3 oktober vorig jaar, waarbij 42 burgers in een ziekenhuis in het Afghaanse Kunduz om het leven kwamen, hoeven dan ook niet voor de krijgsraad te verschijnen.

kunduz-2Dat is de conclusie van een onderzoekscommissie van het Amerikaanse leger.

Volgens het onderzoek startte de militaire operatie 69 minuten te vroeg. Hierdoor kregen de bemanningen van de vliegtuigen niet alle voorbereidende informatie, waaronder de identificatie van “niet-aanvals zones”.
Daar kwam bij dat het satelliet radiosignaal kapot was.

Toen de vliegtuigen aankwamen bij het gebied waarvoor luchtsteun was gevraagd, werd een projectiel op hen afgevuurd. Vervolgens werden zij naar een verkeerde locatie gestuurd.

De bemanning besloot daarom zelf op zoek te gaan naar het doelwit. Het ziekenhuis van Artsen zonder Grenzen kwam enigszins overeen met de beschrijving van het gebouw dat aangevallen moest worden.

Zo gebeurde het dat het AzG-ziekenhuis werd aangevallen, terwijl het Talibancomplex dat zij moesten hebben, 400 meter verderop lag.

16 van de betrokkenen krijgen een schriftelijke reprimande. Zij hoeven niet voor de krijgsraad, “omdat het ziekenhuis niet opzettelijk is aangevallen.”

Naar meer berichten...