Kruisvaarders van Christchurch willen nieuwe naam na moskeemoorden

Redactie GFC Nieuws — Het rugbyteam Christchurch Crusaders wil de naam veranderen. Aanleiding zijn de moskeemoorden van vorige maand. De Kruisvaarders vinden het niet prettig dat de aanslag is geïnspireerd op de religieuze oorlogen van lang terug.

De naam en de iconografie van de kruisvaarders – ridders te paard – verwijzen naar de Engelse erfenis van Christchurch. President Steve Tew van New Zealand Rugby (NZR) zei woensdag dat de symboliek “aanstootgevend is voor sommigen in de gemeenschap. Dat zou zijn vanwege de associatie met de religieuze kruistochten van christenen tegen moslims.”

Het team vindt de naam niet meer kunnen vanwege het verband dat wordt gelegd tussen de kruistochten tegen de islam van enkele eeuwen terug (tussen 1096 en 1271), en de moslimhaat van vandaag.

Moskeemoordenaar Brenton Tarrant had symbolen geverfd op zijn wapens, die verwijzen naar de kruistochten. Daarmee vermoordde hij vorige maand 50 moskeegangers in Christchurch.

Ook in zijn manifest had hij verwijzingen naar de kruistochten, die onder meer als doel hadden het Heilige Land terug te veroveren op het islamitische kalifaat.