fbpx

Krijg je genoeg slaap? Vijf uur of minder gekoppeld aan een hoger risico op meerdere ziekten en overlijden

GFC NIEUWSREDACTIE- Het krijgen van minder dan vijf uur slaap in het midden tot het late leven kan worden gekoppeld aan een verhoogd risico op het ontwikkelen van ten minste twee chronische ziekten, vindt een nieuwe studie onder leiding van wetenschappers van University College London (UCL).

Het onderzoek analyseerde de impact van slaapduur op de gezondheid van meer dan 7.000 mannen en vrouwen op de leeftijd van 50, 60 en 70, uit de Whitehall II cohortstudie.

Wetenschappers onderzochten de relatie tussen hoe lang elke deelnemer sliep en hun mortaliteit, evenals of ze waren gediagnosticeerd met twee of meer chronische ziekten (multimorbiditeit) – zoals hartaandoeningen, kanker of diabetes. Dit gebeurde in de loop van 25 jaar.

Vergeleken met mensen die tot zeven uur sliepen, hadden personen die meldden vijf uur slaap of minder te krijgen op de leeftijd van 50 jaar 20% meer kans om te worden gediagnosticeerd met een chronische ziekte en 40% meer kans om te worden gediagnosticeerd met twee of meer chronische ziekten gedurende 25 jaar.

BEKIJK OOK
Gezonde plantaardige diëten geassocieerd met lager risico op colorectale kanker bij mannen

Bovendien was vijf uur of minder slapen op de leeftijd van 50, 60 en 70 gekoppeld aan een 30% tot 40% verhoogd risico op multimorbiditeit in vergelijking met mensen die tot zeven uur sliepen.

Slaapduur van vijf uur of minder op 50-jarige leeftijd was geassocieerd met een 25% verhoogd risico op sterfte gedurende de 25 jaar van follow-up, volgens de onderzoeksresultaten. Dit kan voornamelijk worden verklaard door het feit dat een korte slaapduur het risico op chronische ziekte(s) verhoogt die op hun beurt het risico op overlijden verhogen.

De studie werd op 18 oktober gepubliceerd in PLOS Medicine.