fbpx

Kosten plus 50: Amerika wil geld van bondgenoten voor het onderbrengen van Amerikaanse troepen

 Redactie GFC Nieuws — Amerika heeft zo’n 650 militaire bases in het buitenland. De gastheren zullen, als het aan het Witte Huis ligt, 150 procent van de kosten – waaronder de salarissen – moeten betalen, schrijft Bloomberg. “Zelfs het aan de orde stellen van deze vraag voedt een verkeerd geïnformeerd verhaal dat deze faciliteiten er zijn ten voordele van die landen,” reageert Douglas Lute, VS-ambassadeur bij de NAVO onder de regering-Obama en nu een fellow bij het Belfer Centre in Harvard.

Het team van Trump ziet de stap als een manier om de NAVO-partners aan te zetten tot een snellere toename van de defensie-uitgaven – iets waar Trump al heel lang op aandringt. Hoewel hij beweert dat zijn druk heeft geleid tot miljarden dollars meer in geallieerde defensie-uitgaven, is hij toch ontevreden over de langzame toename.

Huurlingen

Amerikaanse bases zijn “een essentieel onderdeel van de bescherming van Amerikaanse belangen” over de hele wereld. Als je de gastlanden zou vragen om geld, zou dat “volledig zelfvernietigend zijn.”

BEKIJK OOK
Mishandeling, diefstal, vernieling en ontvoering na ontaarding slepende ruzie tussen buren

Dat zei Derek Chollet, onderminister van Defensie onder Obama, die nu bij het Duitse Marshall Fund zit. Ivo Daalder, een andere voormalige ambassadeur van de NAVO onder Obama, schoot het voorstel af als “belachelijk”. Hij zei dat dit het Amerikaanse leger zou veranderen in feitelijke huurlingen.

Blank Spots on the map: Almost all the U.S. Army’s secret military bases across the globe revealed on Google and Bing 

Amerika geeft meer uit aan zijn leger dan de overige 12 landen met de grootste defensiebudgetten bij elkaar. Het Amerikaanse militaire budget van 2019 bedroeg 716 miljard dollar, voor 2020 zou ongeveer 750 miljard begroot zijn. De Amerikaanse staatsschuld is nu al meer dan 22 biljoen dollar en blijft stijgen.