fbpx

Korte nachtrust gelinkt aan bijna verdubbeld risico op verstopte beenslagaders

GFC NIEUWSREDACTIE- Minder dan vijf uur per nacht slapen is geassocieerd met een 74% verhoogde kans op het ontwikkelen van perifere arterieziekte (PAD) in vergelijking met zeven tot acht uur.

Dat is de bevinding van een studie die is gepubliceerd in European Heart Journal- Open.

“Onze studie suggereert dat zeven tot acht uur per nacht slapen een goede gewoonte is om het risico op PAD te verlagen,” zei studie auteur Dr. Shuai Yuan van het Karolinska Institute, Stockholm, Zweden.

Meer dan 200 miljoen mensen wereldwijd hebben perifere slagaderziekte (PAD), waarbij de slagaders in de benen verstopt zijn, waardoor de bloedstroom wordt beperkt en het risico op een beroerte en een hartaanval toeneemt.

Dr. Yuan zei: “Onvoldoende nachtrust en overdag dutten zijn eerder in verband gebracht met een verhoogd risico op coronaire hartziekte die, net als PAD, wordt veroorzaakt door verstopte slagaders. Daarnaast behoren slaapproblemen tot de best gerangschikte klachten bij PAD-patiënten”.

“Er zijn beperkte gegevens over de impact van slaapgewoonten op PAD en vice versa, en onze studie was erop gericht om die kloof te dichten.”

De studie omvatte meer dan 650.000 deelnemers en werd uitgevoerd in twee delen. Eerst analyseerden de onderzoekers de associaties van slaapduur en dutten overdag met het risico op PAD.

In het tweede deel gebruikten de onderzoekers genetische gegevens om natuurlijk gerandomiseerde gecontroleerde onderzoeken uit te voeren – mendeliaanse randomisatie genoemd – om de causaliteit van de associaties te onderzoeken.

OOK INTERESSANT
Oudere dames kijken veel vaker naar een man zijn financiën dan jongere