Korps Politie Suriname waardeert burgerlijke betrokkenheid bij jeugdactiviteiten met een kritische blik

GFC NIEUWSREDACTIE – Het Korps Politie Suriname staat open voor de promotie van de politie door wandelmarsgroepen en erkent het belang van jeugdparticipatie in dergelijke evenementen.

Echter, recente gebeurtenissen tijdens de avondvierdaagse hebben vragen opgeroepen bij zowel toeschouwers als de politie van Jeugdzaken.

Deze gebeurtenissen betreffen de deelname van een junioren wandelmarsgroep die zich kleedt als Bikers en het Arrestatie Team, en het gebruik van grote speelgoedwapens door sommige jeugdige deelnemers, evenals het richten van deze wapens op toeschouwers en het maken van schietgeluiden met hun mond.

Na de eerste wandeldag ontving de afdeling Jeugdzaken talloze telefoontjes waarin vragen werden gesteld over het gedrag van de jeugdigen, met name het richten van wapens op het publiek en het simuleren van geweld.

Sommige bezorgde burgers vroegen zich af of de jeugdpolitie dit gedrag niet had opgemerkt of toegestaan. Bovendien ontstond er bezorgdheid over het feit dat het korps politie jeugdigen in politiekleding liet lopen en geweld met wapens leek te stimuleren of toe te staan als een soort simulatie.

OOK INTERESSANT
'Santokhi heeft mogelijke ramp onder voortzetting van Bouterse's beleid weten te voorkomen'

Het Korps Politie Suriname heeft niet gewacht om deze kwestie aan te pakken. Er werd onmiddellijk een gesprek gevoerd met de leider (eigenaar) van de groep die zich kleedt als het Arrestatie Team.

Tijdens dit gesprek werd duidelijk gemaakt dat Jeugdzaken en de politie geen bezwaar hebben tegen de groep zelf, maar wel tegen het gedrag van sommige jeugdigen binnen de groep, met name het richten van wapens op toeschouwers. De politie benadrukte het belang van verantwoordelijkheid en respect tijdens openbare evenementen.

Het Korps Politie Suriname wil benadrukken dat het de betrokkenheid van burgers bij jeugdactiviteiten waardeert. Burgerlijke betrokkenheid draagt bij aan de bewustwording en verantwoordelijkheid van de gemeenschap als geheel. “We zijn u als burger die zich zorgen maakt over de toekomst van morgen, bijzonder dankbaar voor de controle die u uitoefent en de gewetensvragen die u terecht stelt aan Jeugdzaken en het Korps Politie Suriname.”

OOK INTERESSANT
Klanten DSB gefrustreerd over recente wijzigingen internetbankieren

“We willen benadrukken dat we ons inzetten voor een veilige en positieve omgeving voor de jeugd, waarbij het gedrag van de jeugdigen tijdens dergelijke evenementen nauwlettend in de gaten wordt gehouden en eventuele zorgen serieus worden genomen. Samen kunnen we werken aan een gemeenschap waarin zowel jeugdigen als volwassenen zich veilig en gerespecteerd voelen.”

Het Korps Politie Suriname blijft zich inzetten voor de belangen van onze gemeenschap en de jeugd, en we kijken uit naar verdere samenwerking met betrokken burgers om onze doelstellingen te bereiken.