fbpx
Koortsmetingen in Surinaamse winkels en zaken: ‘het is mensen een beetje voor de gek houden’

GFC NIEUWS GEZONDHEIDSREDACTIE- Het meten van de lichaamstemperatuur voordat men een winkel of zaak instapt in een poging coronabesmettingen tegen te gaan, ‘is de mensen een beetje voor de gek houden’.

Het feit dat iemand na de meting geen koorts heeft, zegt helemaal niets of erg weinig over de kans of die persoon anderen kan besmetten met het coronavirus.

Dat zeggen internationale gezondheidsdeskundigen aan GFC Nieuws.

Het geeft een vals veiligheidsgevoel, want ook mensen zonder koorts kunnen besmet zijn met het coronavirus. Sterker nog, een zeer groot deel van besmette personen heeft geen koorts, ze zijn asymptomatisch en voelen zich kerngezond.

Een ander deel is presymptomatisch, dat betekent dat ze besmet zijn maar zich in een fase bevinden waarbij ze nog ziekteklachten moeten krijgen. Ze hebben ook nog geen temperatuurverhoging, echter kunnen ze anderen wel degelijk besmetten.

Een klein deel van de mensen met koorts wordt wel onderschept. Maar om er dan vanuit te gaan dat diegenen met koorts covid hebben, is wel erg kort door de bocht. Koorts kan een signaal zijn van talrijke andere ziekten of infecties. Uiteraard kan een deel van de mensen met een temperatuurverhoging met het virus besmet zijn.

De koortsmetingen in winkels en andere zaken kunnen dus een totaal vertekend beeld geven over de coronastatus. Een groot deel mag gewoon de winkel in, terwijl ze mogelijk besmet zijn. Het beste is om iedereen te zien als potentieel besmet en altijd alle coronaregels in acht te nemen. Koorts of geen koorts, klachten of geen klachten! 

Alleen een PCR- test (polymerase chain reaction -test) of een serologische test kan een redelijk betrouwbaar beeld geven of een persoon besmet is en een gevaar kan vormen voor anderen. 

De PCR- test is de meestgebruikte test. Met een wattenstaaf wordt een uitstrijkje genomen uit de neus en keel. Na 1 of 2 dagen is het resultaat bekend.

Meer nieuws

7 nieuwe coronagevallen erbij

GFC NIEUWS- Dinsdag testten 7 personen positief op Covid-19. Paramaribo noteert 6 nieuwe besmettingen en Wanica 1.

BOG houdt drive- thru-uitreiking

GFC NIEUWS- Ter afsluiting van de training Basis Psychosociale Vaardigheden voor COVID-19 hulpverleners heeft er een drive-thru uitreiking plaatsgevonden.

Dringende aanpak natte infrastructuur Saramacca

GFC NIEUWS- Tijdens een spoed onderhoud tussen het DNA-lid Radjendre Debie en districtscommissaris Sherin Bansi-Durga van Saramacca met de minister van Landbouw, Veeteelt en Visserij…

Geen nieuwe Covid-gevallen maandag

GFC NIEUWS- Al twee dagen op rij is niemand positief getest op Covid-19. Het voorbije etmaal zijn 23 testen uitgevoerd en testte iedereen negatief.

Achaibersing buigt zich over knelpunten BBGO

GFC NIEUWS- Minister Armand Achaibersing van Financiën en Planning heeft zich samen met het bestuur van de Bond voor Belangenbehartiging Gepensioneerden uit Overheidsdienst (BBGO) gebogen…

BEP brengt bezoek aan Kwinti en Pamaka Gaaman

GFC NIEUWS- Een delegatie van de politieke partij BEP onder leiding van voorzitter Ronny Asabina heeft op Onafhankelijkheidsdag een kennismakingsbezoek gebracht aan de pas beëdigde…

Succesvolle launch NPS Global Village

GFC NIEUWS- Op initiatief van afdeling Nederland van de Nationale Partij Suriname (NPS) is recent tijdens een virtuele kick-off meeting de NPS Global Village gestart.

Vergunning City Change opgeschort

GFC NIEUWS- De Centrale Bank van Suriname heeft conform artikel 38 lid 2 Wet Toezicht Geldtransactiekantoren 2012 de door haar aan City Change, gevestigd aan…

China wil versterking band met Suriname

GFC NIEUWS- De ambassadeur van China, Liu Quan, heeft tijdens een bezoek aan de minister van Natuurlijke Hulpbronnen (NH), David Abiamofo, het belang van het…