fbpx

Koortsmetingen in Surinaamse winkels en zaken: ‘het is mensen een beetje voor de gek houden’

GFC NIEUWS GEZONDHEIDSREDACTIE- Het meten van de lichaamstemperatuur voordat men een winkel of zaak instapt in een poging coronabesmettingen tegen te gaan, ‘is de mensen een beetje voor de gek houden’.

Het feit dat iemand na de meting geen koorts heeft, zegt helemaal niets of erg weinig over de kans of die persoon anderen kan besmetten met het coronavirus.

Dat zeggen internationale gezondheidsdeskundigen aan GFC Nieuws.

Het geeft een vals veiligheidsgevoel, want ook mensen zonder koorts kunnen besmet zijn met het coronavirus.

Sterker nog, een zeer groot deel van besmette personen heeft geen koorts, ze zijn asymptomatisch en voelen zich kerngezond.

Een ander deel is presymptomatisch, dat betekent dat ze besmet zijn maar zich in een fase bevinden waarbij ze nog ziekteklachten moeten krijgen.

Ze hebben ook nog geen temperatuurverhoging, echter kunnen ze anderen wel degelijk besmetten.

BEKIJK OOK MEER GFC NIEUWS: Trombose ook na toediening andere coronavaccins

Een klein deel van de mensen met koorts wordt wel onderschept. Maar om er dan vanuit te gaan dat diegenen met koorts COVID-19 hebben, is wel erg kort door de bocht.

BEKIJK OOK
Honden en katten horen niet samen met mensen in huis te leven, ze maken ons ziek

Koorts kan een signaal zijn van talrijke andere ziekten of infecties. Uiteraard kan een deel van de mensen met een temperatuurverhoging met het virus besmet zijn.

De koortsmetingen in winkels en andere zaken kunnen dus een totaal vertekend beeld geven over de coronastatus. Een groot deel mag gewoon de winkels en zaken in, terwijl ze mogelijk besmet zijn.

Het beste is om iedereen te zien als potentieel besmet en altijd alle coronaregels in acht te nemen. Koorts of geen koorts, klachten of geen klachten!

Alleen een PCR- test (polymerase chain reaction -test) of een serologische test kan een redelijk betrouwbaar beeld geven of een persoon besmet is en een gevaar kan vormen voor anderen.

De PCR- test is de meestgebruikte test. Met een wattenstaaf wordt een uitstrijkje genomen uit de neus en keel. Na 1 of 2 dagen is het resultaat bekend.